Zuid-Afrika als rolstoelgebruiker

Zuid-Afrika als rolstoelgebruiker

Ha Frank,

Zuid-Afrika als rolstoelgebruiker heb ik (Jan P.) samen met mijn vrouw, een neef met zijn vrouw een Fly & Drive gedaan in 2008. Ik ben rolstoelgebruiker geworden door een ongeval met deltavliegen helaas, maar wilde graag Afrika zien. Vandaar deze reis.

[30 september] Zijn we vanaf Amsterdam Schiphol Airport vertrokken naar OR Tambo International Airport. Op de luchthaven hebben we de twee gehuurde auto’s opgehaald die we vanuit Nederland hadden geboekt, één voor mijn neef met zijn vrouw en één voor ons. Een automaat, waar ik mijn eigen handcontrols in heb gemonteerd om zo ook zelf te kunnen rijden, vanaf de luchthaven en zijn we vertrokken naar het The Birchwood hotel in Johannesburg. Wat overigens maar een kleine 9 kilometer rijde was.

Hazyview accommodatie

[Foto] Onderweg naar ons onderkomen in Hazyview

[01 oktober] Op deze dag zijn we, zo’n kleine 400 kilometer, richting de plaats Hazyview gereden. Een heel mooie rit! Onderweg een simkaart en een telefoon gekocht in Dullstroom. Doordat de zon relatief vroeg onder gaat kwamen in het donker aan bij  Rissington Inn. Een plaats net buiten het Kruger National Park. s’Avonds heerlijk gegeten met Groote Post wijn, met een geweldig uitzicht. We vonden het een mooie lodge en goed toegankelijk voor mij.

[Foto] panorama route naar God’s window. Echt heel mooi

[02 oktober] De panorama route naar God’s window en Blijd river Canyon gereden, een hele dag zo’n 200 km. En s’avonds weer heerlijk gegeten.

Meertje bij Tangala Safari Camp

[Foto] Het meertje bij Tangala, waar we sliepen en waar we vanaf het terras heerlijk konden genieten van het uitzicht.

Maar even goed waren de dagen in Tangala Safari Camp wel heel erg mooi ’s morgens vroeg om 6 uur met de jeep door de Bush en overal olifanten en wilde beesten te kijken. Overdag rustig aan en S’middags en s’avonds weer een geweldige maaltijd met vaak wilde dieren bij het aanliggende meertje.

[03 oktober] s’Ochtends in zo’n 3 uur, zo’n kleine 100 kilometer, naar  Thornybush Private Nature Reserve rijden. Veel negerdorpen in de heuvels gezien en iedereen loopt heel netjes gekleed langs de weg, maar ook heel druk, en veel koeien en geiten. De Zuid-Afrikanen wonen allemaal in hutjes, maar wel heel vrij. (In 2008 is 70% werkloos in Zuid-Afrika.)
Bij de poort van  Thornybush Private Nature Reserve zeiden ze dat we nog 1.5 uur moesten rijden, nadat we over een rechte weg hadden gereden met links en rechts giraffen, apen en herten, zei men dat we weer terug moesten. Nou ja.
Maar toen we aankwamen in Tangala Safari Camp, ja hoor een heel warm welkom door allen, maar vooral door Dieter & Gaynor, een Zuid-Afrikaans stel uit Cape Town, een stel uit Purmerend en Stewart uit Glasgow, heel aardig allemaal. Later zijn we nog bij de familie Gaynor geweest in Kaapstad.

Tangala Safari Camp

[Foto] Rondom het huisje zag je veel wilde dieren, meest herten maar ook giraffen.

Tangala Safari Camp

Tangala Safari Camp is een van de laatst overgebleven authentieke natuurervaringen in Zuid-Afrika.
Ons Eco-vriendelijke kamp heeft geen elektriciteit, maar veel soul. Het privé-wildreservaat Thorny Bush ligt in de in het wild levende wieg van  Zuid-Afrika en biedt 22.000 hectare “ Big five” -game.

Ons kleine en intieme kamp met 10 bedden is speciaal ontworpen om milieuvriendelijk en privé te zijn. (Geen luidruchtige airconditioning, elektrische verlichting of televisie). In plaats daarvan hebben ze ruime kamers – koel in de zomer, warm in de winter, kerosinelantaarns voor licht, “Ezelkolven” voor warm water en vogelzang voor televisies bekroonden met hoogwaardig wit linnen en muskietennetten – rustieke luxe.

De keuken is speciaal gemaakt om het continent Afrika te weerspiegelen.

De maaltijden zijn sociale gelegenheden en een tijd om naar boeiende verhalen van de struiken te luisteren en te delen. En ook om alle wilde dieren te zien die bij het meertje komen om water te drinken. En ook nog eens twee dagelijkse gamedrives met een ervaren ranger en spoor tracker en dagelijkse bush-wandelingen beloven een onvergetelijke ervaring om de leeuwen, olifanten, giraffen en de tijgers te kunnen zien.

Freewheel aan rolstoel

[Foto] Deze freewheel gebruikte ik voor de “bush-wandelingen”

Omdat de gamedrive gedaan wordt met een grote kar, moest ik daar in getild worden door een paar sterke mannen, soms kon de rolstoel achterin mee en soms bleef die in het kamp.

[Foto] Hier hadden we een lekke band en kon het echte avontuur beginnen.

Neushoorns

[Foto] Overal waar we wilde dieren tegen kwamen zoals deze neushoorns, even foto’s maken.

[04 oktober] Onze laatste dag in Tangala Safari Camp, afgesloten met een barbeque s’avonds in de bush, zeker een half uur rijden vanaf het kamp.

Disabled-traveler | Travel-article-disabled-traveller | Disabled-friendly-garden-route-tour

[05 oktober] Vandaag rijden we, zo’n 200 kilometer, naar het zuidelijke gedeelte van het Kruger National Park en het Malelane Gate gebied, waar we overnachten in de Pestana Kruger Lodge.

De  Pestana Kruger Lodge ligt op minder dan een kilometer afstand van Malelane Gate, de meest zuidelijke ingang van het Kruger National Park. De Lodge is omgeven door 22 hectare inheemse tuinen en struiken met een prachtig uitzicht op de Crocodile River, die de grens vormt met het Kruger National Park.

[Foto] Onderweg door het Krugerpark.

De rit door het  Kruger National Park was echt adembenemend, overal kwamen de olifanten, herten en buffels langs. Het is een zeldzaam plezier om de nijlpaarden zo dichtbij te zien; en de andere dieren terwijl ze naar de rivier slenteren voor een glas water of om af te koelen.

Pestana Kruger Lodge

Pestana Kruger Lodge heeft kamers, met uitzicht op de rivier of de tuinen.

Deze comfortabele kamers hebben een aardse inrichting met een Afrikaans tintje en alle kamers hebben een balkon.

Pestana Kruger Lodge – Family Room

Een van de familiekamers is aangepast voor rolstoelgebruikers.

[06 oktober] Vandaag rijden we, weer zo’n 200 kilometer, naar het koninkrijk  Swaziland en het Mlilwane Wildlife Sanctuary, waar we de nacht doorbrengt in Reilly’s Rock Hilltop Lodge in het huisje met twee eenpersoonsbedden en een eigen badkamer.

Reilly’s Rock Hilltop Lodge heeft een indrukwekkende positie in het Mlilwane Wildlife Sanctuary, het beschermde gebied van de Pioneer in Swaziland. Dit is een exclusieve en particuliere lodge voor veeleisende bezoekers van het koninkrijk.

De prachtig ingerichte interieurs van met de hand gesneden hardhouten meubels en antieke armaturen, concurreren met de bevoorrechte uitzicht die elk beschutte terras in de tuin en loopbrug geniet. Zes individueel ingerichte slaapkamers, vergader- en conferentiefaciliteiten en een keuken die is gespecialiseerd in verse producten en wildgerechten, bieden een comfortabele uitvalsbasis voor het verkennen van de regio. Paardrijden, zelfgeleide wandelingen, safari’s en landrover-excursies vervolmaken de aantrekkingskracht van deze unieke locatie. Koloniaal, historisch, adembenemend, natuurlijk, solide, rock. Er is geen vergelijkbare plaats!

Route vanuit Johannesburg

[Foto] Hier onze route vanaf Johannesburg door het  Kruger National Park en dan via de wildparken naar Durban.

Route vanuit Port Elizabeth

[Foto] En bij Durban hebben we het vliegtuig genomen naar  Port Elizabeth International Airport en toen via de bergen en de wijnstreken naar Kaapstad gereden.
De plaats Kaapstad bekeken met de Tafelberg en toen via de  Rovos rail, een ouderwetse trein, naar boven naar Pretoria.

Mlilwane Wildlife Sanctuary, Swaziland’s pioniersreservaat, is een prachtig, afgelegen heiligdom gelegen in Swaziland’s “ The Valley of Heaven“, tussen Mbabane en Manzini. Toen we Swaziland in reden moesten we ons eerst legitimeren bij de grens. Het zuidelijke gedeelte is overwegend open grasland vlaktes met middeldelige vegetatie, die zich uitstrekt tot aan de opvallende Nyonyane-berg met zijn blootgestelde granieten piek die bekend staat als de “Rots van de Uitvoering”. Nyonyane is waar ooit de oude San leefde en waar de koninklijke graven van Swaz gelegen zijn die historische betekenis geven. Achter deze bergen vormen de adembenemende Mantenga-waterval en de prachtige Usushwana-vallei de kloof, voordat ze zich uitstrekken tot het noordelijke deel, dat een van de hoogste omringende punten in Luphohlo omvat. Toeristische activiteiten zijn geconcentreerd in het zuidelijke deel, met alleen geleide routes die de ongerepte bergen van het noorden binnenkomen.
Mlilwane Wildlife Sanctuary is het oudste beschermde gebied van Swaziland, eigendom van en beheerd door een non-profitorganisatie.

 

Hier heeft Prins Bernhard ook vaak gelogeerd. De kamer die hij altijd kreeg mochten we bekijken, maar we mochten de kamer niet gebruiken.
Mlilwane Wildlife Sanctuary dient als een hoofdkwartier voor de Big Game Parks, waaronder de zusterreservaten van Mlilwane, Hlane en Mkhaya. Vroeger was het een productieve gemengde landbouwactiviteit, met uitgebreide tinmijnbouw in de lage uitlopers van het Nyonyane-gebergte. Het heiligdom is gerehabiliteerd en is nu het meest bezochte reservaat van  Swaziland waar men kan genieten van de schoonheid van de omgeving en de overvloedige flora en fauna die de vlakten siert. Bezoekers kunnen het zuidelijke gedeelte van het heiligdom te voet, met het voertuig, te paard en/of met de mountainbike verkennen.

[07 oktober] We rijden naar het Mkhaya wildreservaat, waar overnacht wordt.

De Mkhaya-ervaring laat bezoekers betoverd door de pracht van de Afrikaanse bush. Dit all-inclusive aanbod is een must voor degenen die hunkeren naar het ‘echte Afrika’. Vanwege de unieke intieme ontmoetingen met bedreigde diersoorten zoals zwarte en witte neushoorns, olifanten, buffels, roan en sabelantilopen keren de bezoekers van Mkhaya keer op keer terug. Diep in zijn midden biedt Stone Camp semi-open stenen en rieten huisjes en comfortabele safaritenten in vogelrijke rivierbossen. Een gigantische worstboom is het brandpunt van het kamp waaronder menig kampvuurverhaal is gedeeld. Wij sliepen in zo’n open stenen huisje, heel apart om te zien hoe de wilde dieren gewoon langs je bed lopen. Overnachten of genieten van een dagje uit, de Mkhaya-ervaring is ziel verrijkend.

[08 oktober] Vandaag rijden we terug naar  Zuid-Afrika en de provincie Noord-KwaZulu Natal. Vlakbij de grens van Mozambique rijden we naar het Greater St Lucia Wetlands Park en de stad St. Lucia, waar we de komende twee nachten verblijven in African Dreamz Guest House. (een pension en onderdeel van African Ambience.) Echt een heel fraai dorpje zo aan de kust. Hier hebben we een boottocht gemaakt op de rivier waar heel veel Nijlpaarden in lagen en autotochten in de omgeving waar je echt veel neushoorns en apen tegenkomt.

[09 oktober] Op deze dag zijn we een boottocht gaan maken op de rivier. Het bootje lag een stuk lager ten opzichte van het steiger, maar ze hebben me er toch in kunnen tillen met de rolstoel en al. Daarna een adembenemende tocht over de rivier gevaren en zijn we naar een Zulu dorpje geweest waar ze nog alles deden zoals vroeger.

Nijlpaarden

[Foto] Deze zwommen rondom de boot.

[10 oktober] We rijden naar de badplaats waar we overnachten in het Protea Hotel Durban Umhlanga vlakbij het centrum van Durban. Ook heerlijk vertoeven.

Gunstig gelegen op slechts enkele minuten van het strand, in het hart van Umhlanga Rocks, functies zoals satelliet-tv, voorzieningen voor gehandicapten GASTEN en een adembenemend uitzicht op zee van de Indische Oceaan. Een heerlijk ontbijt is beschikbaar in de ontbijtzaal, terwijl een verscheidenheid aan restaurants in de omgeving een scala aan menu’s voor elke smaak biedt.

[11 oktober] Vandaag rijden we naar Durban International Airport, sinds 2010 een militair vliegveld, waar we de huurauto’s in moeten leveren voordat we inchecken voor onze vlucht. Bij aankomst op Port Elizabeth International Airport gaan we naar de autoverhuurkiosk, waar we weer andere auto’s krijgen.

Oyster Bay Lodge

En dan daar vandaan rijden we naar de badplaats Oyster Bay, waar we de komende twee nachten in de Oyster Bay Lodge verblijven op basis van ontbijt en dinner.

Oyster Bay Lodge ligt op een onverzadigd landschap van 235 hectare en heeft prachtige duinen, bossen, rivierdelta’s, stranden, wetlands en lagunes.

De huisjes zijn leuk en sommigen zijn goed te doen met de rolstoel. Het biedt een rustig ‘ecotoerisme’-centrum met uitgebreide natuur mogelijkheden. Luxe – Kaap-Nederlands – Chalets en luxe kamers met optionele diensten en een spannende verscheidenheid aan activiteiten en avonturen op het terrein en de omgeving worden aangeboden. Outdoor Liefhebbers kunnen genieten van het ruige en prachtige landschap met tal van activiteiten om te genieten, zoals wandelen, paardrijden, mountainbiken, 4×4-drives, duiken en vissen.

[12 oktober] Vandaag ook een tocht gemaakt met de landrover over het strand en door de bergen.

La Plume Guest House

[Foto] Veranda van La Plume Guest House

[13 oktober] Vandaag rijden we naar de stad Oudtshoorn waar we de volgende twee nachten verblijven in La Plume Guest House.

Echt het mooiste verblijf wat we gehad hebben, heerlijk vertoeven hier. Ook een schitterende rit gemaakt door de Groot Swartberge.

[Foto] Bergpas in Swarberg-berge

Een rit door de bergen met een vredig uitzicht over de prachtige vallei van de Olifantsrivier naar de Swarberg-berge. Waar we aanrijden op La Plume Guest House een charmante, in Victoriaanse stijl gebouwde homestead dat dateert uit 1902 en de aandacht voor detail is wat La Plume Guest House echt onderscheidt met leuke kleine details, zoals mooie kussens op het buitenmeubilair en bloemen op uw terrastafel.

Struisvogels

[Foto] La Plume Guest Farm nabij Oudtshoorn is een werkende struisvogelboerderij met uitzicht op de bergen.

De mooie Victoriaanse homestead is ingericht in een historische stijl en alle 10 kamers met eigen badkamer zijn goed voorzien van; met telefoon, airconditioning, plafondventilator, gratis poort, televisie, bar, koelkast en ingericht met Kaapse antiek. La Plume Guest House biedt veel meer dan alleen accommodatie. Lokale materialen van hoge kwaliteit, mooie antieke meubels en een vleugje koloniale extravagantie creëren een warme, vriendelijke en vredige sfeer. De bruidssuite en het familiehuisje met eigen kookgelegenheid dragen bij aan de diversiteit van de accommodatie. Boerderij rondleidingen en Karoo-diners in boerderijstijl zijn op aanvraag beschikbaar. Als je geen zin hebt om te roeren vanuit deze rustige oase, is er ook een zwembad in de tuin.

[14 oktober]

[15 oktober] Vandaag rijden we naar het historische Swellendam stad, waar we overnachten in The Hideaway.

[Foto] The Hideaway ontbijt

Eigenaren Mark en Diane van de The Hideaway bieden een unieke ervaring met 5-sterren accommodatie: ongeëvenaarde gastvrijheid, elegant meubilair, ingetogen luxe met de nadruk op service en gasttevredenheid en een van de beste ontbijten in Zuid-Afrika. Ze hebben in de loop der jaren verschillende prijzen gewonnen en bevinden zich momenteel in de AA Hall of Fame. In een vredige tuin en veilige omgeving, drie zeer ruime en elegante themakamers met individuele inrichting, voorzien van airconditioning en ingericht met Adins verfijnde handgemaakte meubels, antiek en prachtige originele schilderijen, prenten en foto’s. Luxe en-suite badkamers met baden en inloopdouches. Je kan kiezen voor een uitgebreid warm ontbijt in Engelse stijl of een uitgebreid continentaal ontbijt, beide geserveerd met zelfgemaakte jam en muffins van Sharon. Aanbevolen restaurants in Swellendam zijn op loopafstand. Gratis wijn elke avond met de gastheren en andere gasten. Gratis liften van en naar restaurants.

[16 oktober] Vandaag rijden we naar het wijngebied van Franschhoek, waar we de komende twee nachten verblijven in La Fontaine Guest House.

La Fontaine Guest House is centraal gelegen in dit historische dorp, midden in de mooie wijngebieden met prachtige uitzichten, op veilige loopafstand van winkels, galeries en restaurants. We zijn in staat om te helpen met reserveringen voor wijnproeverijen, paardrijden, vissen op forel en golf. We bieden vijf ruime tweepersoonskamers met en-suite badkamers; drie zwembad-suites, gelegen in een tuin en rustige omgeving; bekroonde ontbijt, geserveerd in een charmante binnenplaats of in de eetkamer; prachtig uitzicht op de bergen en off-street parkeren.

Mosselbaai

[17 oktober] Aan de kust bij Mosselbaai, hier ook veel Walvissen gezien.

[18 oktober] Vandaag rijden we naar Kaapstad en naar de prachtige Constantia Valley, waar we de komende twee nachten verblijven in Glen Avon Lodge. Ook weer een schitterende rit.

[Foto] onder de boom in de schaduw

Glen Avon Lodge

Gelegen in het hart van de Constantia-vallei, ligt  Glen Avon Lodge. Dit smaakvol ingerichte herenhuis met puntgevel van weleer, met zijn gele plafonds met houten balken en adembenemend uitzicht op de bergen is een exclusief toevluchtsoord.  Glen Avon Lodge ligt aan de groene gordel van de rivier de Spaanschveld, en biedt gemakkelijk toegang tot False Bay, de Atlantische kustwanden en het pittoreske vissersdorp Hout Bay en het stadscentrum van Kaapstad.

Tafelberg

[Foto] Zelfs met de rolstoel een mooi uitzicht vanaf de Tafelberg.

[19 oktober] Vandaag hebben we ook de Tafelberg bezocht, echt een heel mooi uitzicht. Ging ook met de rolstoel heel goed, er stond best een lange rij bij de kassa maar met de rolstoel mochten we vooraan aansluiten, ideaal. En boven gekomen met de cabinelift was het ook goed te doen, allemaal paden gemaakt waar je overheen kan.

Pinguïns Cape of Good Hoop

De volgende dag zijn we naar het uiteinde van de Kaap gereden. Naar de Cape of Good Hope. Hier zagen we in de verte ook veel walvissen en op het strand de pinguïns. Ook een heel mooie trip.

[20 oktober] Vandaag rijden we naar Kaapstad Station, waar we de auto’s moeten inleveren. En dan daarna inchecken voor de Rovos Rail Safari.

Rovos Rail

[Foto] Met deze  Rovos trein zijn we weer vanuit Kaapstad naar Pretoria gereden in 2 dagen.

[21 oktober] En vandaag rijden we niet met de auto door Zuid-Afrika maar met de trein. Ook wel een ervaring moet ik zeggen. Je ziet en ervaart dan dat het ook een heel leeg land is waar weinig mensen wonen, het is 30 keer groter dan Nederland en er wonen ongeveer 3 x meer mensen dan in Nederland. Wel is er nog veel te doen hier en er valt nog een hoop te ontdekken, zeker met de rolstoel. Moet zeggen dat men erg aardig is voor de rollers.

Was een heel mooie treinreis met schitterende uitzichten vanuit de coupé. Echt schitterend. Ook met diverse stops onderweg bij leuke stadjes en een goudmijn.

Rovos Rail ToursIk werd er met rolstoel en al getild en moest vrijwel de hele tijd in onze coupe verblijven omdat de gangetjes van de trein te smal waren voor mijn rolstoel. Een paar keer ben ik er uit getild, twee keer om plaatsjes te bekijken en een keer om naar de eetzaal te gaan, alle andere keren aten we in de coupe.

Rovos Rail Station

[22 oktober] Aangekomen in Capital Park Station in Pretoria, werden we verwelkomd door onze gids voor de “Go as you Please Tour and Dinner” Hij had een busje waar we mee door Pretoria zijn gereden naar diverse mooie plekjes en ook nog naar kennissen van ons die daar wonen. Dat weerzien was ook weer heel gezellig.

Kennissen

Ja, het was een innemende onvergetelijke reis, ook om al die townships te zien waar we geweest en doorheen hebben gereden. Heel indrukwekkend.  Zuid-Afrika is echt een heel mooi land, waar ook nog een hoop te doen is.

Maar toen naar O.R. Tambo International Airport gereden om in te checken voor de vlucht, KL592, die gepland stond om te vertrekken om 23.30 uur, naar Amsterdam Schiphol Airport.

[Foto] Op de  Tafelberg in Kaapstad, hoe cool is dat?

De weg er naar toe was ………………………

Groet Jan P.