Reizen heeft positieve invloed op je gezondheid
Reizen heeft positieve invloed op jouw hoe blij je ook bent in je relatie, met je vriendschappen, je baan, bedrijf of onderneming, op een gegeven moment kan je het gevoel krijgen vast te zitten in een routine. Je vergeet (even) wat jou echt blij maakt, mooie dingen begin je voor lief te nemen en het grotere plaatje en de schoonheid van het leven zijn langzamerhand ver te zoeken.
Herkenbaar?
Reizen ( vakanties of ‘er tussen uitgaan’) doet wonderen voor je mentale gezondheid.
Door dag in, dag uit hetzelfde te doen (niet letterlijk natuurlijk) ‘zonder erbij na te denken’, kan het uiteindelijk gebeuren dat de mooie dingen in het leven je niet meer opvallen. Het is immers normaal geworden. Sommige mensen vinden routine en weten wat je kan verwachten, héérlijk. Toch kan routinematig leven op de lange termijn zorgen voor angstige of depressieve gevoelens.
Uit onderzoeken blijkt dat reizen (vakanties of ‘er tussen uitgaan’) wonderen kan doen voor je mentale gezondheid, je persoonlijke en je professionele leven. Dus hop uit je comfortzone en ga op reis; af en toe geprikkeld en uitgedaagd worden kan nooit kwaad, of je nu een routine-lover bent of niet.
Onderstaand zijn manieren waarop reizen bijdraagt aan een goede mentale gezondheid.
Het verbreedt je wereld
Of je nu ver reist of dichtbij huis, als je op reis gaat, verlaat je in elk geval je comfortzone. Door een andere manier van leven te leren kennen, word je vanzelf meer open-minded. Alles wat je ziet is anders dan je gewend bent: de taal, de cultuur, de mensen en het eten. Dat betekent dat er ook een nieuwe kant van jou ontstaat. De reizende jij.
Door te zien en te ervaren hoe andere mensen leven, krijg je een bredere kijk op de wereld in plaats van een kijk gebaseerd op verhalen, krantenartikelen en plaatjes. Weg met die tunnelvisie!
Je leert over onze wereld
Als je gaat reizen, leer je vanzelf hóe je moet reizen. Je leert navigeren, communiceren en je leert over andere culturen. Of je nu de weg vraagt, met locals praat of een ticket koopt op het treinstation: je zult moeten communiceren om te kunnen reizen. Op elke plek in elk land gebeurt dat op een andere manier.
Zonder dat je het in de gaten hebt, leer je onvoorstelbaar veel op reis. Helemaal als je alleen reist en zelf moet uitzoeken hoe dingen in een ander land werken, zoals het regelen van je vervoer, hoe je bij je accommodatie komt of als je een excursie wilt plannen. Ik (Frank) kan met zekerheid zeggen dat ik tijdens mijn reizen meer heb geleerd dan al mijn opleidingen bij elkaar opgeteld.
Je wordt gelukkiger
Reizen en nieuwe avonturen meemaken, zorgt voor enorm veel plezier. Uren, dagen, weken, maanden, zo niet jaren kan je nog nagenieten van je trip. Maar niet alleen tijdens of na je reis kan je genieten, de voorpret is minstens zo belangrijk en leuk.
Het uitzoeken van waar je heen zou willen gaan, van wat je precies zou willen zien, welke plekken je graag zou willen bezoeken en hoe je van thuis naar huis komt, met de nodige tussenstops, allemaal part of the fun. Nu houdt de één natuurlijk meer van ruim vooraf plannen dan de ander, de ander van kort van te voren plannen, maar alleen al naar een reis uitkijken, zorgt voor een héél gelukkig gevoel.
Minder stress
Door te reizen worden je gedachten als het ware gereset. Je vergeet de deadlines, stress en hoge werkdruk. Op reis ben je hier juist níet mee bezig, op reis ben je vooral bezig met nieuwe ervaringen. Van al die nieuwe ervaringen leer je en groei je, en groei staat voor geluk. Je leeft meer in het “hier en nu”, en daarin is geen plek voor stress. De grootste stress die je zal hebben, is je afvragen hoe je naar de volgende plek komt.
Omdat je loskomt van je dagelijkse routine krijg je ineens de kans om je leven van een afstandje te bekijken. Hoe ben je eigenlijk geweest als zoon/dochter, broer/zus, vriend(in) of werknemer/werkgever? Wanneer je vastgeroest zit in een patroon is het lastig te reflecteren op wie je bent en wat je doet. Grote kans dat je als een meer bewuste en lieve versie van jezelf terugkomt.
Je wordt creatiever
Jezelf omgeven in een nieuwe situatie, op een nieuwe plek, met nieuwe mensen om je heen vraagt om de nodige dosis creativiteit. Creativiteit wordt direct gelinkt aan neurale plasticiteit (het vermogen van de hersenen om zich te herstellen en herstructureren), wat betekent dat onze hersenen gevoelig zijn voor veranderingen, zoals een nieuwe omgeving of nieuwe ervaringen.
Behalve dat de wetenschap bewijst dat nieuwe omgevingen je creatiever maken, is het ook logisch dat je vanzelf creatiever wordt op reis. Je moet jezelf letterlijk zien te redden in een omgeving die je niet kent. Hoe maak je nieuwe (tijdelijke) vriend(in)en, hoe kom je van thuis naar huis, met de nodige tussenstops, wat doe je als alle accommodaties vol zitten of wat doe je als de supermarkt in een mini-dorpje al dicht is als jij aankomt? Je bent creatiever dan je denkt! Je wordt makkelijker, meegaander en meer oplossingsgericht.
Durf jij het aan, je spullen te pakken en te gaan?
Heb je een beetje hulp nodig om op te starten? Laat het me dan even weten en neem contact op.