
Wil je snel een reactie?
Dan is bellen de snelste optie.
Geef je de voorkeur aan Chat?
Start dan hier jouw sessie.
Kan je de vraag schriftelijk stellen?
Stuur dan een mail.
Dan reageren wij daar op!
Wil je iets af laten leveren?
Stuur het dan naar:
Catharina van Rennesstr. 12
2135 TH HOOFDDORP
DOE reizen
Catharina van Rennesstraat 12 *
2135 TH HOOFDDORP (Noord Holland)
The Netherlands (Europe)
0031 (0)23 565 21 87 * *
info@DOE-reizen.nl
Kvk-nummer: 52297535
BTW-nummer: NL 186486856 B01
* bezoekadres op afspraak
* * voor noodgevallen 24/7/365
of anders tijdens reguliere tijden.
Maak gebruik van het contactformulier!
In de meeste gevallen kan je vliegen als rolstoelgebruiker. Maar er zijn uitzonderingen, waardoor het verstandig is om vooraf aan de boeking de luchtvaartmaatschappij, de luchthaven en/of je reisorganisatie een en ander te contoleren.
Doe dat ook, als extra controle, kort voor vertrek, zodat je meer garantie hebt.
Situaties kunnen veranderen en dat kan je maar beter voorafgaande aan de reis te weet komen.
Als je zelfstandig de stoelriem kunt vastmaken en loskoppelen en daarbij geen hulp nodig hebt. En zelfstandig de nooduitgang kunt bereiken zonder hulp in geval van nood. Als je zelfstandig het reddingsvest kunt omdoen en het zuurstofmasker kunt opzetten zonder hulp. Als je zonder hulp een sanitair stop kunt maken. Als je zonder hulp kunt eten en drinken of zonder hulp je medicijnen in kunt nemen of andere medische handelingen kunt verricht. Als het welzijn van jezelf, mede passagiers of personeel niet in geding komt dan zou een luchtvaartmaatschappij je moeilijk kunnen weigeren.
De markt van (elektrische) rolstoelen word steeds groter en er komen steeds meer varianten bij. Zo is ook het aantal luchtvaarmaatschappijen in beweging, alsmede luchthaven. Het is dus noodzaak om vooraf grondig uit te zoeken wat bij welke luchthaven en/of luchtvaartmaatschappij mag en kan. Als je geen frequent flyer bent gaat daar best veel tijd inzitten, maak het jezelf dan niet te moeilijk en boek bij een expert.
De maximale toegestane afmetingen van een rolstoel hangen af van de beschikbare ruimte in het toestel en de weg er naar toe. Te denken aan de vliegtuigdeuren. Deze afmetingen verschillen per type toestel en luchtvaart maatschappij. Hou er rekening mee dat de kans aanwezig is dat er op het laatste moment andere toestellen ingezet kunnen gaan worden om rede van.
Je rolstoel is een belangrijk onderdeel in je leven en je bent er zelf het zuinigste op. Als je deze uit handen geeft hou je je hart vast dat je deze weer in goede bruikbare staat terug krijgt.
Tijdens lange transporten is het dan ook raadzaam om voorzorgmaatregelen te nemen, in de vorm van beschermende verpakking, met daarop duidelijk aangegeven dat het om een rolstoel gaat en dat het kwetsbaar is.
Zorg er ook voor dat alle (losse) onderdelen bij elkaar gehouden worden, zodat de kans op zoekraken wordt verkleind.
Laat niets aan het toeval over en bereid je voor.
Het type batterijen wat er op een vlucht mee mag veranderd ook continu, zo zijn er al maatschappijen die een strikt reglement hanteren,. Maar over het algemeen worden droge (lekbestendige) of natte batterijen toegestaan. Vloeibare batterijen zijn verboden, tenzij een speciale toestemming hebt! Lithium-ion batterijen zijn in de meeste gemotoriseerde systemen van handbewogen rolstoelen verwerkt en zijn alleen toegestaan als de capaciteit minder is dan 300Wh. Deze moeten overigens in de cabine worden meegenomen. Ook gelden vaak speciale regels voor het vervoer van de batterijverpakking, check deze goed bij de luchtvaartmaatschappij van je keuze.
Iedereen die hulp nodig heeft kan assistentie aanvragen, maar mensen met verminderde mobiliteit worden over het algemeen onderscheiden in drie categorieën.
* Je kunt korte afstanden lopen en zelfstandig traplopen;
* Je kunt korte afstanden lopen maar niet zelfstandig traplopen;
* Je bent volledig immobiel en je moet in je stoel getild worden.
Heb je assistentie nodig, als persoon met verminderd mobiliteit (PRM-assist), op de luchthaven of bij het instappen? Dan kan jij je tot 48 voor vertrek aanmelden bij de betreffende ondersteunende instantie. Dat kan ook al tijdens het boeken van een vlucht. Iedere luchthaven en luchtvaartmaatschappij hebben zo hun eigen servies. Zorg dat je vooraf weet of/en welke service wel en/niet worden ondersteund.
Je kunt tot maximaal 48 uur voor vertrek van je vlucht aanmelden dat je met een rolstoel of scootmobiel reist. Deze tijd heeft de luchtvaartmaatschappij nodig om het vervoer en eventuele begeleiding te regelen. Je kunt dit melden tijdens het boeken van de vlucht.
Je kunt je eigen rolstoel tot de check-in balie gebruiken. Hier wordt deze ingenomen en als ruimbagage vervoerd. LET OP e bent zelf verantwoordelijk voor het reisklaar maken van je rolstoel. Zorg ervoor dat alle losse onderdelen van je rolstoel (zoals een accu of batterij) ontkoppeld zijn vóór je incheckt. PS Op de luchthaven is er geen gereedschap om je rolstoel te demonteren. Tip: neem iets mee waar je de losse onderdelen in kan doen en eventueel aan je rolstoel kunt bevestigen.
Voor reizigers in een rolstoel zijn er veelal bredere doorgangen, die ook voor kinderwagens kan worden gebruikt. De securitybeambte controleert jou en je rolstoel op verboden items.
Wanneer je in je eigen rolstoel naar de gate gaat en niet kunt opstaan, fouilleert de securitybeambte je in de rolstoel, eventueel met gebruikmaking van een handscanner.
Medewerkers van de beveiligingsbedrijven op luchthaven zijn, over het algemeen, getraind om alle passagiers op de luchthaven zorgvuldig te behandelen. Het kan zijn dat zij extra vragen stellen, bijvoorbeeld over je medicijnen. Ook kan de controle iets langer duren.
Op steeds meer luchthavens zijn rolstoelen voor bruikleen. Soms door middel van een beveiligingssysteem, zoals je dat ook kent van winkelwagens. De hoeveelheid en de standplaatsen van deze bruikleen rolstoelen varieert per luchthaven en moment van de dag. Deze bruikleen rolstoelen zijn vaak te herkennen aan een opvallende kleur of symbool.
Dat verschilt per luchtvaartmaatschappij. Op sommige vluchten zijn er vaste plaatsen voor reizigers met verminderde mobiliteit en kan er een rolstoel aan boord aanwezig zijn. Deze informeer is verkrijgbaar bij je reisagent en/of luchtvaartmaatschappij waar je je vliegticket hebt geboekt.
Je (elektrische) rolstoel kan, in de meeste gevallen, alleen rechtop worden vervoerd tot een hoogte van 86cm
(type toestel afhankelijk). De batterijen zullen niet mee het bagage ruim in gaan, maar dien je zelf mee te nemen de cabine in. De maximale rating mag veelal 1x 300Wh of 2x 160 Wh bedragen. Voorkom kortsluiting doormiddel van het intapen van de polen. LET OP je bent zelf verantwoordelijk voor het transportbestendig maken van je rolstoel.
Als je droge batterij niet kunt loskoppelen, moet er een mainswitch of masterswitch aanwezig zijn die in de uit of off-stand staat of er moet een control unit aanwezig zijn die je kunt loskoppelen.
Als je vaste natte (niet-lekvrije) batterij niet kunt loskoppelen, moet er een mainswitch of masterswitch aanwezig zijn die in de uit of off-stand staat of er moet een control unit aanwezig zijn die je kunt loskoppelen.
Je elektrische rolstoel zal rechtop worden vervoerd (max. 86 cm hoog)
Je ontkoppel en bevestig de batterij stevig aan de elektrische rolstoel.
Voorkom kortsluiting door de polen met tape te isoleren.
Je mag je eigen (elektrische) rolstoel meenemen als deze binnen de transportvoorwaarden valt. Deze voorwaarde zijn per luchthaven, luchtvaartmaatschappij en per type vliegtuig verschillend. Informeer daarom voorafgaande aan de boeking wat de mogelijkheden zijn.