...Op wereldreis binnen Nederland
Op wereldreis binnen Nederland

America(Limburg)

America(Limburg) in de gemeente Hort aan de Maas, is een plaats in het noorden van Limburg. Het van oudsher agrarische karakter is behouden gebleven. Daarnaast is Centerparcs Vakantiepark-America gevestigd.

Amerika (Drenthe)

Amerika (Drenthe) is een buurtschap van het dorp Een in de gemeente Noorderveld.

Amerika (Friesland)

Amerika (Friesland) is een buurtschap van het dorp Nijemirdum in de gemeente De Friese Meren. Via nl.wikiloc.com vind je de mooiste wandelroutes in en rondom hetbbuurschap.

Bethlehem (Groningen)

Bethlehem (Groningen) is een wierde in de gemeente Het Hogeland.

Een wierde of terp is een kunstmatige heuvel, opgeworpen om bij hoogwater een droge plek te hebben. Zulke heuvels komen voor langs de gehele kust van de Waddenzee en aan de grote rivieren. Wierden werden niet alleen gemaakt om door mensen te worden bewoond, maar ook om het vee te beschermen en om er soorten geriefhout, dat slecht tegen natte grond kan, op te laten groeien

Bombay (Groningen)

Bombay (Groningen) is een streekje in de gemeente Westerkwartier

De oude naam van de streek is De Uithorn (“de uithoek”; horn = hoek). Die naam verdween echter in de jaren 1960 van de kaart. De Uithorn was de benaming voor een gehuchtje direct ten zuidwesten van de molen Bombay.

Canada (Friesland)

Canada (Friesland) is een buurtschap in de gemeente Ooststellingwerf (Stellingwerfs: Kannede; Fries: Kanada)

De buurtschap ligt op de grens van het dorpsgebied van de dorpen Elsloo en Appelscha.

Het bebouwde gedeelte valt onder Elsloo, maar de weg met de naam Canada loopt gedeeltelijk ook over het Appelschaas dorpsgebied, tot de Kloosterweg. Dit deel ligt in het Nationaal Park Drents-Friese Wold.

De plaatsnaam is vernoemd naar de gelijknamige boerderij waaruit het is ontstaan. In de buurtschap ligt het Canadameer, ook wel het Aekingameer genaamd, een voormalig zandzuiggat en nu een mooi recreatiegebied.

Klein Canada ( Noord Brabant)

Klein Canada ( Noord Brabant) is een familiecamping in Afferden, gemeente Bergen.  En ligt aan de rechter Maasoever en aan het Nationaal Park de Maasduinen.

Californië (Limburg)

Californië (Limburg) is een buurtschap in de gemeente Horst aan de Maas.

Horst aan de Maas biedt vele mogelijkheden voor een onvergetelijk dagje uit! Plan een sportief en actief dagje uit voor de hele groep, ga heerlijk ontspannen in een spa, beleef een gezellig dagje uit met de kinderen, bezoek een van de attracties, ga lekker shoppen en geniet van kunst en cultuur. In Museum de Kantfabriek waant u zich in de textielindustrie van de vorige eeuw. Ratelende machines in een monumentale fabriek die de sfeer van de jaren dertig ademt.

Californië (Gelderland)

Californië (Gelderland) is een buurtschap in de gemeente Maasdriel. De gemeente bestaat uit elf kernen: waaronder later omschreven Rome (Gelderland).

Binnen de gemeente zijn verschillend kastelen, landhuizen en ander imponerende gebouwen te bezoeken zoals o.a. Kasteel Ammersoyen.

In Californië was vroeger een herberg met dezelfde naam.

Dennenmarken (Groningen)

Dennenmarken (Groningen – Denmaark) is een gehucht in de gemeente Midden-Groningen. Het bestaat uit een zevental boerderijen, wat arbeidershuisjes en een villa. Het ligt tussen het Slochterdiep en de Slochtermeenteweg. Denemarken behoorde vanouds voor het grootste deel tot het kerspel Slochteren.

Engeland (Gelderland)

Engeland (Gelderland) is een buurtschap in de gemeente Apeldoorn. Het ligt iets ten noordwesten van Het Veluwse Bos. Wandelen routes in Engeland zijn te vinden via nl.wikiloc.com

Engeland (Overijssel)

Engeland (Overijssel) is een buurtschap in de gemeente Hardenberg.

De naam Engeland komt van weiland, en deze naam is in de omgeving vooral bekend door een klein bos, dat het Engelandsche Bosch wordt genoemd. Het gebied is heel afwisselend, met bos, bloemrijke weilanden, zandverstuivingen en een grotendeels dichtgegroeide Vechtarm, een rivierbocht van de Overijsselse Vecht, die apart kwamen te liggen toen de Vecht gedeeltelijk werd gekanaliseerd.

Egypte (Noord Brabant)

Egypte (Noord Brabant) is een buurtschap in de gemeente Bladel.

De naam Egypte is ontleend aan de Roma, die er een gewoonte van maakten te verklaren dat ze oorspronkelijk uit Egypte kwamen.

Egypte (Limburg)

Egypte (Limburg) is een buurtschap in de gemeente Venlo. Egypte ligt op de Jammerdaalse Heide waarover je een wandeling. Extra info via Jammerdaalse-tocht.

Essen (Gelderland)

Essen (Gelderland) is een buurtschap die deel uitmaakt van de gemeente Barneveld. Niet geheel toevallig is een veel voorkomende familienaam in de buurtschap ‘Van Essen’.

Frankrijk (Friesland)

Frankrijk (Friesland) is een buurtschap in de gemeente Ooststellingwerf.

(Stellingwerfs: Fraankriek of Frankriek; Fries: Frankryk)

Moscau (Drenthe)

Moscou (Drenthe) is een buurtschap in de gemeente Hoogeveen.

Moskou (Friesland)

Moskou (Friesland) is een buurtschap in de gemeenten Ooststellingwerf en Opsterland.

Het oudste huis van de hoofdstraat Moskou is nr. 1, gebouwd in 1867. De buurtschap is ontstaan uit een boerderij die wel Moskou werd genoemd. Vermoedelijk was dat een speelse verwijzing naar de buurtschap Petersburg, dat aan de andere kant van de Opsterlandse Compagnonsvaart ligt. De Opsterlandse Compagnonsvaart is onderdeel van de Turfrouteeen toeristische vaarroute in Zuidoost-Friesland.

Petersburg (Friesland)

Petersburg (Friesland) is een buurtschap in de gemeenten Ooststellingwerf en Opsterland. (FriesPetersburch)

In Petersburg ligt een brug over de Opsterlandse Compagnonsvaart. De buurtschap Petersburg is ontstaan in de 18e eeuw en zou volgens de overlevering vernoemd zijn naar ene Pieter Blaauw die er een kroeg had. Deze was van oorsprong turfsteker en bouwde zijn huis om tot een kroeg. Deze noemde hij Pieters Burgd, waarvan dan de plaatsnaam zou zijn afgeleid.

Siberië (Drenthe)

Siberië (Drenthe) is een buurtschap in de gemeente Hoogeveen.

Volgens overlevering lag dit gebied zo afgelegen en verlaten, dat dit al in de Franse Tijd, daarbij denkend aan de barre ervaringen op Napoleons tocht naar Rusland, naar dit deel van Russisch-Azië is vernoemd.

Dat het hier tijdens de ontginningen, vanaf de 18e eeuw, onherbergzaam was blijkt uit de naam Siberië. Hier zijn zwerfkeien uit de derde ijstijd te zien die ploegende boeren en slotengravers naar boven haalden (vooral in tuinen of op straathoeken). In de vierde ijstijd (80.000-11.000 jaar geleden) lagen hier geen gletsjers maar er heerste wel een toendraklimaat, met weinig begroeiing. Wind had vrij spel en het zand verstoof tot dekzandruggen.

De Krim (Overijssel)

De Krim (Overijssel) is een veenkoloniaal streekdorp in de gemeente Hardenberg, dat ligt tussen Coevorden en Slagharen. Dus bij Attractie- & Vakantiepark Slagharen

Nieuwe Krim (Drenthe)

Nieuwe Krim (Drenthe) is een gehucht in de gemeente Coevorden. Net over de provinciegrens naast De Krim. (Drents: Neie Krim)

Lombardijen (Zuid Holland)

Lombardijen (Zuid Holland) is een wijk in het stadsdeel IJsselmonde in Rotterdam. De wijk werd begin jaren 60 gebouwd als zelfstandige stadswijk en is sinds 1991 onderdeel van de deelgemeente IJsselmonde.

Napels (Groningen)

Napels (Groningen) is een buurtschap in de gemeente Oldambt. De buurtschap ligt aan beide zijden van de spoorlijn van Groningen naar Nieuweschans. Napels-West valt onder het dorp Westerlee en Napels-Oost onder Heiligerlee.

Napels is vernoemd naar de Italiaanse stad, maar het is niet bekend waarom.

Op de grens met Winschoten staat een Luchtwachttoren 7T1. Hij is rond 1954 gebouwd, ten tijde van de Koude Oorlog, om onder het bereik van de radar vliegende vijandelijke toestellen te kunnen waarnemen. Een luchtwachttoren was in de jaren 50 en 60 van de 20e eeuw een uitkijkpost die in Nederland door het Korps Luchtwachtdienst (KLD) werd gebruikt voor het afzoeken van het luchtruim van Nederland naar Russische vliegtuigen in het kader van de Koude Oorlog. De toenmalige radarapparatuur was nog ongeschikt voor snelle, laagvliegende vliegtuigen. Het KLD werd opgezet om “door middel van uitkijk- en luisterposten vijandelijke vliegtuigen waar te nemen en aldus gegevens te verstrekken, welke nodig zijn om vijandelijke luchtaanvallen te kunnen bestrijden en de eigen troepen en de burgerbevolking tijdig te kunnen waarschuwen voor naderend luchtgevaar”. De dienst was erop gericht om vliegtuigen tot 1500 meter hoogte te kunnen waarnemen. Om deze waarnemingen te kunnen doen werd een netwerk van luchtwachttorens opgebouwd.

Eerst Napels zien en dan sterven. Wie het gezegde in de praktijk wil brengen, hoeft nu geen ticket meer naar Italië te boeken!

Rome (Gelderland)

Rome (Gelderland) is een buurtschap gemeente Maasdriel. De gemeente bestaat uit elf kernen: waaronder eerder omschreven Californië (Gelderland).

Binnen de gemeente zijn verschillend kastelen, landhuizen en ander imponerende gebouwen te bezoeken zoals o.a. Kasteel Ammersoyen.

Bern (Noord Brabant)

Bern (Noord Brabant) is een buurtschap in de gemeente Zaltbommel. Het ligt op het “eiland” Nederhemert en is o.a. te bereiken via het Bernse veer vanuit Herpt over de Maas.

Men gaat ervan uit dat Bern gesticht is in 1134 door heer Fulco van Bern op de resten van de norbertijner abdij van Berne.

Zurich (Friesland)

Zurich (Friesland) is een dorp in de gemeente Súdwest-Fryslân. De dorpskern ligt iets ten noorden van de plek waar de Afsluitdijk de Friese kust bereikt en langs de Waddenzee. De zeedijk bij Zurich heeft een eigenaardige verloop. Dit zou zijn ontstaan door de opeenvolgende bouw van drie dijken. Nadat de houten beschoeiing van de zeedijk van de Zuricher oordpolder in de jaren 1725-1730 ernstig te lijden had onder een paalwormenplaag, werd de houten bescherming na 1825 vervangen door een stenen glooiing. In 1963 is deze dijk op Deltahoogte gebracht (10 meter +NAP).

In de veertiende eeuw wordt Zurich voor het eerst genoemd onder de naam Suderinge (zuidoever). Deze naam dankt het plaatsje aan de geografische ligging op de zuidelijke oever van de Marne.

Als je ergens kunt uitwaaien aan de Waddenkust, is het wel bij Zurich.

Marokko (Drenthe)

Marokko (Drenthe) is een buurtschap in de gemeente Coevorden. Het buurtschap is redelijk onbekent, omdat het immers zeer afgelegen ligt en je er dus niet doorheen komt als je geen specifieke reden hebt om er naartoe te gaan. Het ligt niet aan een doorgaande weg, maar wel aan van het Pieterpad. De route loopt namelijk door deze buurtschap.

Zoals veel met namen in deze lijst kunnen mensen relaties ‘in de maling nemen’ en toch niet liegen, door te zeggen dat ze in b.v. Marokko op vakantie zijn geweest, en dat ze het buitenland binnen Nederland hebben gevonden.

Polen (Groningen)

Polen (Groningen) is een gehucht in de gemeenten Eemsdelta en Het Hogeland. Het dorpje is gelegen aan de slaperdijk van Vierburen.

Zo’n slaperdijk, ook wel dromerdijk genoemd, is een landinwaarts gelegen reserve(zee)dijk. Slaperdijken zijn vaak oude dijken waarvan de direct waterkerende functie is komen te vervallen door de aanleg van de nieuwe voorgelegen (waker)dijk. In geval van een doorbraak van de wakerdijk kan de slaperdijk verdere inundatie voorkomen, de slaperdijk is dus potentieel zeewerend, en ligt als het ware te slapen. Slaperdijken zijn met name te vinden in het Schelde-estuarium, achter de Hondsbossche zeewering en langs de Waddenzeekust.

Het plaatsje kreeg zijn naam vanwege zijn afgelegen ligging ten opzichte van de overige plaatsen van de voormalige gemeente Bierum.

Protugaal (Zuid Holland)

Protugaal (Zuid Holland) is een dorp in de gemeente Albrandswaard.

Vroeger was Poortugaal een boerendorp met voornamelijk vlas-, groente- en fruitteelt. Tegenwoordig heeft een eigen metrostation en daarmee een snelle verbinding met het centrum van Rotterdam.

Spitsbergen (Groningen)

Spitsbergen (Groningen)  is een gehucht in de gemeente Midden-Groningen

De naam Spitsbergen verwijst naar de eilandengroep ten noorden van Noorwegen. In 1596 vertrok Willem Barentsz, opnieuw met Jacob Van Heemskerck, voor de derde keer naar het noorden. Hij ontdekte een eiland dat hij Veere Eiland noemde (het tegenwoordige Bereneiland) en verder noordelijk, een land dat hij Het Nieuwe Land noemde (het huidige Spitsbergen)

Spitsbergen (Groningen) is bij muzikanten bekend vanwege de geluidsstudio Spitsbergen, die sinds 1979 is gevestigd in een boerderij uit 187.

Turkeye (Zeeland)

Turkeye (Zeeland) is een gehucht in de gemeente Sluis in de regio West Zeeuws-Vlaanderen. Het grootste gedeelte van de woningen doet dienst als vakantiewoning. Via airbnb kun je een en ander boeken.

Na de verovering van Sluis door het Staatse leger trokken de Spaanse troepen weg. Zij lieten 1500 galeislaven achter onder wie een groot aantal moslims uit het Ottomaanse Rijk, die kortweg werden aangeduid als Turcken. De Staten-Generaal besloten de slaven vrij te laten en de Turken terug te sturen naar hun vaderland. Zo hoopte men de steun van het Ottomaanse Rijk te verwerven in de strijd tegen Spanje. Mogelijk heeft Prins Maurits als extra eerbetoon de naam Turkeye verbonden aan de Schans Turkeye die in hetzelfde jaar 1604 werd aangelegd en waarnaar later de nabijgelegen buurtschap werd vernoemd.

Hasselt (Overijssel)

Hasselt (Overijssel) is een plaats in de gemeente Zwartewaterland. Hasselt ligt aan Het Zwarte Water en de Dedemsvaart. De stad ligt in het noordwesten van de historische landstreek Salland met het Nationaal Park Sallandse Heuvelrug en bij de zuidgrens van de Kop van Overijssel. In de Middeleeuwen was Hasselt een Hanzestad.

Hanzesteden zijn lid van het Hanzeverbond. Dit was van oorsprong een samenwerkingsorganisatie van kooplieden uit Duitse steden rond de Oostzee en aan de Noordzee. Daaronder waren ook steden uit de Lage Landen (het huidige België en Nederland), Denemarken, Noorwegen en Zweden begrepen. De grote Hanzesteden, Gemeene of Principaalsteden genoemd, zochten hun machtsbereik uit te breiden over kleinere steden en dorpen in hun achterland. Hun voor die tijd moderne handel baseerden zij op gezamenlijk erkende rechten op het verhandelen van bepaalde producten, de juridische vorm van de handelscontracten en het nakomen van de daaruit voortvloeiende verplichtingen, eventueel af te dwingen via gezamenlijk erkende rechtbanken. Deze rechtsvormen werden aan andere steden overgedragen, zoals het Lübecker Recht of het Maagdenburger Recht, en de steden die zo’n recht kregen toegekend moesten dan bij geschillen het hoogste beroep indienen bij het gerechtshof van hun ‘moeder’stad.

Hasselt kan terugzien op een indrukwekkend verleden als Hanzestad, vestingstad en bedevaartsplaats. De stad telt ruim 70 rijksmonumenten en is sinds 1982 een beschermd stadsgezicht. Hasselt staat vol prachtig gerestaureerde panden, zoals het oude raadhuis, de imposante kerk en de unieke kalkbranderijen.

Leuven (Gelderland)

Leuven (Gelderland) is een buurtschap in de gemeente West Betuwe.

In Rivierenland neemt de Betuwe een bijzondere plek in. Misschien ken je het gebied vooral van de witroze bloesem. Noem je als eerste het Tielse fruitbaasje Flipje? Of denk je meteen aan landelijk bekende evenementen als het Fruitcorso of Appelpop? Hoe dan ook, het zijn allemaal hoogtepunten in een veelzijdig gebied. Een gebied waar cultuurhistorie, nostalgie, waterrecreatie en bruisende festivals hand in hand gaan. Kortom: de Betuwe bruist het hele jaar door!

Mechelen (Limburg)

Mechelen (Limburg) is een dorp in de gemeente Gulpen-Wittem.

Mechelen is ontstaan als nederzetting rond een landgoed dat in 1215 door Hendrik III, hertog van Limburg geschonken werd aan de Johannieterorde. In de 14e eeuw kwam de heerlijkheid in bezit van de heer van Wittem, maar een deel van het dorp, samen met de Commanderij van de orde, bleef een enclave binnen de heerlijkheid. In 1579 en in 1588 werden het klooster en de hoeve door brand verwoest, waarop de Johannieters in 1588 naar Aken vertrokken. Zij verpachtten sindsdien hun hoeve. Aan dit alles kwam in 1796 een einde. Mechelen werd de hoofdplaats van de gemeente Wittem, tot deze einde 1998 werd opgeheven om samen met Gulpen de gemeente Gulpen-Wittem te vormen.

In Mechelen vindt je nog vele markante gebouwen zoals bijv. De Heerenhof, dat ruim 800 jaar geleden is begonnen met een boerenhof die door de Johanitters werd omgebouwd tot commanderij. Een aantal eeuwen later werd het een kasteelhoeve tot halverwege de jaren tachtig. Toen werd het gebouw, na een grootscheepse renovatie het bestuurscentrum van de gemeente Wittem. Aan de rand van het dorp ligt de Commandeursmolen die nog steeds in gebruik is. Wandelend of verder rijdend komt je ’t Höfke tegen, een verzameling van achttiende eeuwse vakwerkboerderijen met bloemrijke graslanden. Een van deze boerderijen is eigendom van Stichting Natuurmonumenten en is geheel gerestaureerd. Het geheel is een beschermd dorpsgezicht.

Willemstad (Noord Brabant)

Willemstad (Noord Brabant) is een vestingstad en voormalige gemeente in de gemeente Moerdijk. Willemstad ligt waar Volkerak en Hollandsch Diep elkaar ontmoeten.

Het is niet te vergelijken met Willemstad op Curaçao. Deze vestingstad is een van de Zuiderwaterlinie steden.

Hoewel de stad Willemstad in 1583 werd gesticht, gaan de eerste tekenen van bewoning van dit gebied vele duizenden jaren terug. In 1968 vond men bij de aanleg van de Deltawerken een circa 6.500 jaar oud eikenhouten beeldje: het Mannetje van Willemstad. Het werd in een veenlaag op 8 meter diepte tussen de restanten van de wortels van een eik gevonden. In het mesolithicum moet het doelbewust tussen die wortels zijn geplaatst. Door de snelle stijging van de grondwaterspiegel kwam het in een gunstig conserverend milieu terecht en bleef het gespaard voor het nageslacht.

Het ‘Mannetje van Willemstad’ is een menselijk figuurtje waarvan alleen het hoofd herkenbare trekken heeft. Aanvankelijk werd getwijfeld aan de echtheid, vooral omdat er geen andere voorbeelden van bekend waren. Die zijn er nu wel, zodat het beeldje niet meer omstreden is.

De eerste signalen van duidelijke bewoning vinden pas vele eeuwen later plaats. Halverwege de 16e eeuw ontstond in dit gebied het dorpje Ruigenhil. Ruigenhil kreeg in 1565 langzaamaan gestalte in de in dit gebied gelegen gors, die door Jan IV van Glymes, markies van Bergen op Zoom, was ingepolderd. Op 17 juni 1583 na de Slag bij Steenbergen namen de Spanjaarden Steenbergen in. Willem van Oranje liet Ruigenhil daarom versterken tot vesting. Na diens dood in 1584 verleende zijn zoon, Prins Maurits, de plaats in 1585 stadsrechten. Willems stad kreeg de officiële naam Willemstad.

Prins Maurits liet de ‘fortificatiemeester’ Adriaen Anthonisz de vesting uitbreiden tot zijn huidige vorm van een zevenpuntige ster. De bastions op de punten van de ster werden ieder genoemd naar een van de zeven provinciën die zich hadden verenigd in de strijd tegen Spanje. De plattegrond van het stadje past zo goed bij de vestingwerken dat vaak gedacht wordt dat beide tegelijk ontworpen zijn. In eerste instantie telde de vesting vijf bastions en twee kleine forten. De vesting is later meerdere malen verbeterd.

Over de schrijver
Yvonne
Door

Yvonne

op 04 Feb 2024

Wat leuk! Ik kende eigenlijk alleen America, wist niet dat er nog zoveel meer internationale plaatsen in ons land zijn. :) Als India-liefhebbers moeten we echt eens naar Bombay natuurlijk.

Frank
Door

Frank

op 04 Feb 2024

In 2020 heb ik een 12 provincie vakantie gemaakt en me wat meer verdiept in Nederland, vandaar ik dit heb gevonden.

Heleen Schrijvershof
Door

Heleen Schrijvershof

op 04 Feb 2024

O, wat grappig! Goed gevonden :-)De bekendste uit dit lijstje voor mij is Willemstad, dat is bij ons net aan de andere kant van het water.

Frank Heemskerk
Door

Frank Heemskerk

op 09 Feb 2024

Het is even zoeken geweest naar al deze plaatsen, en je bent best nog wel even onderweg als je ze allemaal in één reis wilt bezoeken. Of je net nu met een auto, motor, fiets, lopend of in een handbike reist. :-)Leuke plaats Willemstad Noord-Braband.

Reactie plaatsen