...Rusland als rolstoelgebruiker | Hoe eenvoudig is dat te bereizen?
Rusland als rolstoelgebruiker

Toegankelijk toerisme groeit als een afzonderlijke richting in de toeristische sector wereldwijd. Het heeft 300.000 Nederlandse rolstoelgebruikers en wereldwijd meer dan 132 miljoen rolstoelgebruikers die ook, graag met gemiddeld 2,2 vrienden en/of familie, op reis willen en de mogelijkheid om ervaring op te doen en plaatsen te verkennen die voorheen niet beschikbaar waren voor hen. Maar ook de mensen met andere handicaps willen dit. De Wereldtoerismeorganisatie van de Verenigde Naties bevordert een initiatief “Toegankelijk toerisme voor iedereen” uit alle landen en verklaart dat het vergemakkelijken van reizen voor mensen met speciale behoeften een integraal onderdeel is van elk verantwoord en duurzaam toerismebeleid.

DOE reizen deelt de principes van duurzaam toerisme en wil de situatie met toegankelijkheid voor rolstoelgebruikers op reis in een land als Rusland achterhalen.

Met de status van een populaire toeristische bestemmingen in de wereld als Sint Petersburg, lijkt Rusland nog steeds niet toegankelijk voor alle mensen en de meeste rolstoelgerbruikers vermijden reizen naar Rusland.

Sinds 2011 verandert de situatie echter langzaam maar constant. Evenementen zoals de Olympische Zomerspelen van 2014, de Winterspelen van 2014 en het Wereldbeker Voetbal Toernooi in 2018 hebben hun impact gemaakt en hebben de grote steden van Rusland ertoe aangezet vriendelijker te worden voor mensen met een handicap, inclusief rolstoelgebruikers. Bovendien lanceerde de Russische regering in 2011 een staatsprogramma, genaamd “Toegankelijke omgeving”. Het is gericht op het maken van barrièrevrije infrastructuren, zodat onder andere rolstoelgebruikers zich door de straten kunnen verplaatsen en sociale diensten kunnen gebruiken.

Rusland wil laten zien wat de exacte situatie is met rolstoeltoegankelijk reizen in het land, en beantwoorden de vraag “Hoe moeilijk is het om Rusland te bezoeken als je rolstoelgebruiker bent?” Daarvoor belichten we twee grote steden, Moskou en Sint-Petersburg en zie hoe het gaat met toeristische bezienswaardigheden, openbaar vervoer en straten daar.

Entree Rusland

Rusland heeft voor velen een visum plicht om binnen te komen en stelt daar hoge eisen aan. Zo maken ze al een verschil tussen privé en zakelijke bezoeken, maar ook voor een enkele entree of multiple-entry’s. Maar ze werken ook niet te ver vooruit, zo’n maximaal drie maanden, voor een visum.

Daarnaast worden er ook nog eisen gesteld aan de vervaldatum van je paspoort bij vertrek. En je paspoort moet nog wel twee tegenoverliggende lege pagina’s bevatten om het visum op in te kunnen vullen. (LET OP de aanvraag moet wel aan de eisen van het moment voldoen!)

Heb je een visum in handen dan kan je via de luchthavens van onder andere Moskou en St. Petersburg Rusland binnen komen. Deze luchthavens voldoen aan internationale normen en zijn volledig uitgerust voor rolstoelgebruikers. Ze hebben allemaal speciale diensten die je gratis kunt gebruiken: het personeel zal je helpen bij alle noodzakelijke procedures, controleer de informatie op luchthaven websites:

Aeroexpress

Openbaar Vervoer

Om vanaf de luchthavens naar het centrum te komen, is het handig om Aeroexpress te gebruiken .

Op verzoek kunnen passagiers met mobiliteitsproblemen gratis hulp krijgen via de website

Als je alleen Engels spreekt, bel je het gratis nummers:
(De operator die de telefoon beantwoordt, spreekt mogelijk geen Engels, maar hij of zij zal je verbinden met degene die wel spreekt)

 • Moscou +7 495 622 73 of +7 800 250 7341, reserveren, idealiter 2 dagen voor je geplande reis.
 • Sint Petersburg +7 800 350 1155

Treinen hebben opklapbare opritten om aan de behoeften van rolstoelgebruikers te voldoen, evenals speciale zitplaatsen en toiletten. De dubbeldeksrijtuigen, die sinds 2018 rijden, zijn uitgerust met unieke liften, die worden gebruikt om rolstoelgebruikers tussen de dekken te vervoeren.

Er is een Moscow Central Circle (MCC), een van de twaalf metrolijnen (lijn 5), die als circel van +/- 20 kilometer alle andere lijnen verbind en de treinen zijn daar supermodern. De stations van de MCC zijn aangepast voor rolstoelgebruikers.

Moskou heeft sinds 2017 modern openbaar vervoer en hebben 90% van alle bussen en 70% van de trolleybussen verlaagde vloeren en opritten en zijn ze klaar voor rolstoelgebruikers. Chauffeurs kunnen ook gehandicapte passagiers helpen, indien nodig.

De metro in Moskou, die erg bekend staat om zijn schoonheid, kan een uitdaging zijn. De meeste platforms in het centrum zijn gebouwd in 1930-1970 en zijn niet uitgerust met liften.

Er is echter sinds 2014 een speciale service voor passagiers met mobiliteitsproblemen geïntroduceerd. Het personeel van de metro kan je helpen met het kopen van kaartjes, het plannen van je reis en je helpen met het gebruik van de metro.

Als je liever een taxi gebruikt, zijn er verschillende opties, zoals sociale taxi of Invataxi, hun auto’s zijn aangepast voor rolstoelgebruikers.


Even samengevat kunnen we stellen dat Moskou en St. Petersburg rolstoelgebruikers verwelkomen, hoewel het soms nog een behoorlijk uitdagend avontuur is om Rusland als rolstoelgebruiker te verkennen.

TIP:

 • Plan van tevoren je route, met behulp van informatie over de bereikbaarheid van de straten.
 • Neem meer tijd op om van de ene plaats naar de andere te gaan.
 • Wees niet verlegen en vraag voorbijgangers om je te helpen. De lokale bevolking is vriendelijk en bereid om te helpen, ondanks de problemen met de Engelse taal.

Eenmaal aangekomen in Moskou loont het de moeite om eens de metro te nemen, omdat deze namelijk een attractie op zich is. Het uitgebreide metronetwerk kent veel prachtige metrostations die een bezoekje meer dan waard zijn. Alhoewel de metro van Moskou een van de drukst gebruikte metronetwerken ter wereld is en dagelijks meer dan negen miljoen passagiers gebruik hiervan gebruik maken, blijft het een bezienswaardigheid. De drukte is een stuk meer dan in Londen en New York samen. Het enorme metronetwerk van Moskou heeft meer dan 200 metrostations en er worden er nog steeds stations bijgebouwd.

Maar waar zijn de mooiste metrostations in Moskou?

Alhoewel de meeste bezienswaardigheden zich vlakbij het Rode Plein bevinden en je die als rolstoelgebruiker “eenvoudig” kunt bereiken. Loont het de moeite de vele metrostations te gaan bezoeken, vooral die in het centrum, deze zijn ten tijde van Stalin gebouwd en uitbundig versierd. Stalin wilde dat deze metrostations paleizen voor het volk waren en werden weelderig versierd met marmer, kroonluchters en socialistische mozaïeken. Op 15 mei 1935 werd het eerste traject tussen Sokolniki en Park Kultury geopend.

Komsomolskaya – Комсомольская (lijn 1 en 5)

In willekeurigen volgorde 5 mooie station’s

# Metrostation Komsomolskaya
Metrostation Komsomolskaya wordt vaak als het allermooiste metrostation in Moskou bestempeld, omdat het eerder lijkt op een balzaal dan een metrostation. Met zo’n 72 achthoekige witmarmeren pilaren, als ondersteuningsconstructie, hebben deze ook een grote decoratieve waarde. Aan het plafond hangen een aantal grote kroonluchters waartussen acht prachtige mozaïeken die belangrijke gebeurtenissen uit de Russische geschiedenis laten zien.

Myakovskaya – Маяковская (lijn 2)

# Metrostation Myakovskaya
Dit art deco metrostation van architect Alexey Nikolayevich Dushkin opende in 1938 en won in 1939 tijdens de wereldtentoonstelling te New York de grote prijs. Door de goede akoestiek kwam de muziek tijden de opening goed tot zijn recht en is het nu nog aangenaam vertoeven.  Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd dit station tijdens de bombardementen van de nazi’s in 1941 gebruikt als schuilkelder. De plafondmozaïeken zijn afkomstig van  Alexander Deineka “Een dag in de Sovjet-lucht”

Ploshchad Revolyutsii– Площадь Революции (lijn 3)

# Metrostation Ploshchad Revolyutsii
Metrostation Ploshchad Revolyutsii ligt midden in het centrum van Moskou, vlakbij het Kremlin. De hal van dit metrostation staat vol met 76 levensgrote (gehurkte) bronzen beelden.  Het oorspronkelijke plan, om met levensgrote staande figuren de angst van passagiers te verminderen om in een ondergrondse te zijn is helaas door de gehurkte klassieke  sculpturen niet gelukt, maar zeker de moeite waard om te bezoeken.  Deze beelden vertegenwoordigen gewone Russische burgers, zoals boeren, soldaten en kinderen die hielpen de Sovjetstaat op te bouwen. De lokale bevolking denkt dat het geluk brengt als je deze beelden aanraakt dus worden deze brozen beelden vaak even aangeraakt door passanten.

Kievskaya – Киевская (lijn 3, 4 of 5)

# Metrostation Kievskaya

De stationshal van Kievskaya is rijkelijk gedecoreerd in de quasi-barokke stijl die in de vroege jaren 1950 de boventoon voerde en lijkt het meest op een ondergronds paleis. De muren zijn rijkelijk versierd met mozaïeken van Lenin, landbouwschilderingen en scènes die de vriendschap tussen Rusland en Oekraïne uitbeelden. Het zijn de goudkleurige omlijstingen van de mozaïeken die voor de chique uitstraling zorgen. En dat is toch bijzonder, aangezien Lenin in de mozaïeken veelvuldig is vertegenwoordigd.

Novoslobodskaya – Новослободская (lijn 5)

# Metrostation Novoslobodskaya

Het metrostation Novoslobodskaya opende 30 januari 1952. In dit metrostation zijn 32 prachtige gebrandschilderde panelen tussen de doorgangen naar de perrons aangebracht. Door verlichting aan de achterzijde te plaatsten word je misleid dat je daglicht ziet en denkt bovengronds te zijn. Net als de andere stations van de ringlijn is het station gebouwd in de Stalinistische-barokstijl en rijkelijk versierd, maar de opvallende glas in lood panelen, aangebracht in een koperen lijsten,  zijn sterk beeld bepalend voor dit station. De aangebrachte ronde ornamenten aan het plafond verlichten de midden hal en perrons in stijl van toen, maar ook nog steeds van nu!

Zomaar een greep uit de meer dan 200 stations!


Toegankelijk toerisme

De meest populaire musea, kathedralen, theaters en andere bezienswaardigheden in Moskou en Sint Petersburg zijn redelijk toegankelijk voor  rolstoelgebruikers.

Voordat je een toeristische bestemming bezoekt, surf dan even naar de bijbehorende site en controleer de gedetailleerde informatie. Soms moet je het personeel van tevoren informeren over je aankomst, zodat ze zich op je bezoek kunnen voorbereiden: een speciale lift aanzetten of je naar een gebouw begeleiden. In de meeste gevallen is het personeel gastvrij en bereid om te helpen, maar er is mogelijk een gebrek aan ervaring met de communicatie met rolstoelgebruikers (dergelijke bezoekers zijn nog steeds vrij zeldzaam) en weten mogelijk niet hoe ze moeten omgaan met speciale apparatuur die ze voor rolstoelgebruikers hebben.

Als je voor het eerst  naar Moskou gaat, zijn onmisbare bestemmingen waarschijnlijk:

 • het Rode Plein
 • het Kremlin
 • het Mausoleum van Lenin
 • de Sint-Basiliuskathedraal
 • het warenhuis GUM (GOeM)
 • het Bolshoi-theater
 • de kathedraal van Christus de Verlosser

De meeste van deze plaatsen zijn gastvrij voor bezoekers van alle niveaus, maar er zijn uitzonderingen.

St.Basil’s Cathedral en sommige plaatsen in het Kremlin zijn bijvoorbeeld toegankelijk via een trap en het is niet mogelijk om speciale apparatuur te installeren. Houd er rekening mee dat het Rode Plein bestraat is met kasseien waardoor het een redelijk zware rit zal zijn. Er is een asfaltweg langs de GOM, maar vanwege het feit dat het Rode Plein een plaats is voor evenementen, kunnen wegen zijn afgesloten.

De belangrijkste bezienswaardigheden van Sint Petersburg zijn:

 • De State Hermitage
  Het belangrijkste museum van Sint-Petersburg, heeft bijvoorbeeld elektrische liften met grote capaciteit en aangepaste toiletten voor bezoekers met mobiliteitsproblemen.
 • St. Isaac Cathedral
  Een prachtige kerk, is uitgerust met opritten, liften om rolstoelgebruiker in staat te stellen de Colonnade te bezoeken en te genieten van het panoramische uitzicht op de stad.
 • Palace Square
 • Mariinsky Palace
 • Nevsky Prospect
 • Trinity Bridge

TIP: Contoleer of laat de route van tevoren controleren of neem het verlies! Ook omdat op sommige plaatsen niet alle rolstoel soorten kunnen worden toegestaan, maar worden lokale rolstoelen aangeboden voor gebruik.

De steden

Het is niet reëel  om te zeggen dat de straten, anno 2018, volledig rolstoeltoegankelijk zijn, maar sinds 2014 zijn er echter belangrijke verbeteringen aangebracht!

In het centrum van Moskou is ongeveer 55% van de wandelzones/trottoirs glad en gereed voor rolstoelgebruikers. Het oversteken van de grote straten gebeurt meestal via onderdoorgangen die zijn uitgerust met opritten. Klinkt goed, maar iemand zonder assistentie kan deze hellingen nauwelijks gebruiken: sommige hebben de verkeerde breedte en een stijlen hellingshoek. In juni 2018 staat een voltooiing van renovatie geplant betreffende in- en uitgangen van de metrostations en zullen rolstoelhellingen worden voorzien van verwarming om gladheid in de winter te voorkomen.

Er is een Russische website met barrièrevrije straten, cafés, openbare toiletten en attractiepunten in Moskou en kan je raadplegen met een vertaalprogramma.

De tweede meest populaire stad voor toeristen, Sint Petersburg, heeft een speciale route voor rolstoelgebruikers. Het behandelt de meest populaire bezienswaardigheden in het stadscentrum:

het Hermitage-museum, het gebouw voor generale staf, het Stroganov-paleis, de Kazankathedraal en de kerk van de Verlosser op het bloed.

Op de route vindt je barrière-vriendelijke cafés, restaurants en parken, en je hoeft zich geen zorgen te maken over de weg zelf: straten zijn vlak en taluds hebben een gladde coating.

Trouwens, de hoofdstraat van de stad, Nevsky Prospect is ook een rolstoelvriendelijke zone.

En wees er zeker van dat Rusland je, vanwege je bereidheid tot wat ongemakken, terugbetaalt met zijn gastvrijheid en diverse ervaring . Om een ​​op maat gemaakte tour voor je te organiseren, kan je contact met ons opnemen.

Over de schrijver
Reactie plaatsen