... APARTICIPATIE TV 8 november met Frank Heemskerk
APARTICIPATIE TV

08-11-2018 APARTICIPATIE TV

Alexander Grassi
Vandaag wederom in de studio – nieuwe gezichten – een bakkie Troost met Gassi, maar ook Frank Heemskerk, om te praten over vliegen met een beperking.

Jan Troost
Ik heb je leren kennen als iemand die heel veel deskundigheid heeft op het gebied van vliegen met mensen met een beperking. Nou heb ik zelf ook best wel veel mogen vliegen, het is toch altijd wel een heel gedoe. Ik merk dat mensen soms vrees hebben om naar Schiphol toe te gaan en wat er dan allemaal gaat gebeuren en daarom hebben we jou gevraagd om in de studio te komen vertellen: “Vliegen voor mensen met een beperking”, hoe kan ik dat het beste aanpakken?

Frank Heemskerk
Ja, ik ben vanaf 2010 hier al mee bezig. Ik heb ervaren, wat jij ook aan de lijve hebt ervaren dat het toch wel een uitdaging is om uiteindelijk die eerste vlucht te gaan maken. Ik zag ook op internet en hoorde in gesprekken op beurzen waar ik stond dat het hele verbrokkelde informatiestroom is voordat je eens echt weg gaat. De ene rolstoelgebruiker is de andere niet, maar ze lopen overal tegen problemen aan. Ik heb afgelopen jaar, juni 2017, hier een boek over geschreven: “Vliegen als rolstoelgebruiker”, waarin ik gewoon eens van begin af aan van huis tot huis helemaal heb uitgeschreven wat je allemaal tegen kan komen en waar je hulp kan vragen, want je hoeft het niet allemaal zelf uit te vinden.
Van huis tot de luchthaven is al een uitdaging die je zelf al vaak moet doen. Op een luchthaven is er over het algemeen ondersteuning / assistentie alleen de ene luchthaven is de andere luchthaven niet neem de luchthavens eens in Nederland.

Jan Troost
Ik wil naar Curaçao bijvoorbeeld, hoe kan ik dat het beste aanpakken? Ik merk heel vaak dat het al fout gaat bij het boeken van een reis. Ik bedoel, hè, het gebeurt echt dat je dat je op Schiphol aankomt en dat het al mis gaat: je rolstoel verdwijnt in de catacomben of misschien helemaal niet meegaat of kapot eruit komt dat zijn allemaal vrezen. Hoe kan je dat nu het beste aanpakken dat het beter geregeld is?

Frank Heemskerk
Als je naar een reisbureau gaat ga je in feite naar een algemene reisagent, die heeft niet de expertise om jou van a tot z te helpen. Ze zijn meer gebaat bij verkoop aan de massa, want daar is het businessmodel opgericht. Sommige mensen kunnen hun rolstoel inleveren bij de incheckbalie anderen hebben ‘m nodig tot aan het vliegtuig. Dat is afhankelijk van hoe je bij het vliegtuig komt of dat met een trap over de luchthaven gaat of met een slurf naar het vliegtuig toe, daar zit al verschil in.

Jan Troost
Moet ik daar nou op Schiphol voor zijn of bij de luchtvaartmaatschappij?

Frank Heemskerk
In feite moet je bij reisagent zijn.
Afgelopen jaar is in het Europees zo geregeld dat als een reisorganisator, we praten niet meer over een touroperator, maar over een reisorganisator, jou en een reis verkoopt en een accommodatie, een vliegticket, dan koop je officieel een pakketreis, dat valt onder de Nederlandse regelgeving. Dan is de persoon die jou dat verkocht heeft verantwoordelijk voor alles erop en eraan.

Jan Troost
Mijn rolstoel is niet meegekomen, dan kan ik natuurlijk naar mijn reisbureau laten gaan, maar hoe werkt dat dan?

Frank Heemskerk
Dan heb je natuurlijk een technisch probleem voor mij want je hebt rolstoel nodig, op het moment dat onderdelen niet aankomen worden ze zo snel mogelijk na gestuurt.

Als advies; haal alles losse onderdelen eraf. Je kan je voorstellen dat als er meerdere rolstoelen in een bagageruim gaan dat bijvoorbeeld ook wielen door elkaar gehaald kunnen worden.

Tip 1 is ook: label alles zo goed mogelijk, zodat het luchthavenpersoneel kan zorgen dat alle onderdelen bij de juiste rolstoel weer terugkomen. Verpak het ook goed zodat tijdens de afhandeling minder schade kan ontstaan. De rolstoel gewoon zo inleveren is vragen om risico.

Jan Troost
En als je een elektrische rolstoel hebt dan, heb je een accu dan weten we dat dat best wel een probleem geeft in vliegtuigen. Hoe moet je dat dan doen? Moet je dan speciale accu’s hebben?

Frank Heemskerk
Ja, er zijn accu’s, ze komt wel steeds minder voor, die niet mee mogen, dat zijn de oudere accu’s. De nieuwere accu’s moeten losgekoppeld worden en er zijn ook hulpmotoren die je los kan monteren op je rolstoel, die moet je weer als handbagage meenemen. Bij je handbagage, dit is dan medische bagage, daar zit geen limiet aan groter of gewicht aan.

Jan Troost
Er zijn geen meerkosten voor de hulpmiddelen?

Frank Heemskerk
Nee

Jan Troost
Heb ik meer kosten als ik het vliegtuig in geholpen moet worden, want ik kan niet lopen, om een voorbeeld te geven.

Frank Heemskerk
Over het algemeen niet, dan komt de luchthaven assistentie ter plaatse. Ik kan niet wereldwijd de garantie geven dat het nergens zo is.

Op de luchthaven maken ze gebruik van luchthaven materieel. Er zijn luchthavens waar tilliften gebruikt worden, waarin jij vanuit je rolstoel op een ander rolstoel gehesen wordt. Dat zijn weer speciale rolstoelen die smaller zijn dan de gebruikelijke rolstoel, waar jij in het dagelijks leven gebruik van maakt. Die zijn afgestemd op het toestel zodat je ook door het gangpad heen kunt. Ze noemen dat in het Engels een aisle of in het Nederlands gangpad rolstoel. Dan wordt je gewoon op een smallere rolstoel geplaatst.

Jan Troost
Dat hoeft niet, maar eigenlijk voor deze studio zou deze stoel ook een oplossing kunnen zijn.

Frank Heemskerk
Ja, dat zou kunnen. Deze Studio heeft ook een smalle deur daar zou het ook mogelijk voor zijn.

Jan Troost
Als je in de lucht bent moet je veel drinken, dat wordt altijd gezegd, geen drank natuurlijk, dat mag ook maar niet teveel, maar hoe kun je daar naar het toilet? Is daar over nagedacht?

Frank Heemskerk
Er is over nagedacht alleen niet bij alle luchtvaartmaatschappijen. E r zijn luchtvaartmaatschappijen waar wel een ruime toilet aanwezig is, die hebben dus ook aan boord en een gangpad rolstoel Daar kan je de assistentie van de crew voor inschakelen. Maar ook in hun arbeidsvoorwaarden staat in dat ze niet mogen tillen, dus je moet wel een eigen transfer kunnen maken van vliegtuigstoel naar gangpad rolstoel. Dan kan je geholpen worden naar het toilet.
Zit je bij de prijsvechters, die hebben ook kleinere toiletten en dan is het voor menigeen best een uitdaging om daar gebruik van te maken.

Jan Troost
Dat staat allemaal in het boek?

Frank Heemskerk
Ja, dat staat allemaal in het boek, ja.

Jan Troost
En waar kan je dat bestellen?

Frank Heemskerk
Het boek is gratis te downloaden op mijn website, omdat mijn missie is ook om rollend toerisme net zo eenvoudig te willen maken als wandelend toerisme. En er is nog een hele weg te gaan om zeker in Nederland, maar als ik zie hoe een Australische luchtvaartmaatschappij die al met tilliften uit de zorg werkt, ook in de toestel. Dan hebben ze daar al een grotere slag voorwaarts gemaakt, dan hier in Nederland. Want er zijn nog luchtvaartmaatschappijen in Nederland die geen gangpad rolstoel meenemen en hun beleid zo geschreven hebben dat jij dan toch geholpen kan worden, niet door de crew, maar door overige reizigers dat je dan helpen om naar het toilet te kunnen gaan.

Jan Troost
Oké
He, bedankt voor je informatie!

Over de schrijver
Reactie plaatsen