... Bagage afhandeling

Bagage afhandeling

Rolt jou bagage eerder van de bagageband?

Volgens Lifehacke kan je jezelf veel tijd (en frustratie) besparen door bij het inchecken aan te geven dat er breekbare of fragiele spullen in je bagage zitten. De baliebediende kleeft dan een label op jouw bagage met de onheilspellende woorden ‘fragiel’ of ‘breekbaar’.

Een codewoord voor de bagageafhandelaars, die dan wat voorzichtiger met je koffer zijn. Volgens Lifehacker gaan deze reiskoffers past op het allerlaatste moment aan boord en worden ze dus ook als eerste opnieuw uitgeladen. Een tijdsbesparing, maar of het ook echt werkt?

“Het geeft geen absolute zekerheid”, klinkt het bij een bagageafhandelaar. “De luchtvaartmaatschappijen kleven daar zo’n label op, maar die bagage komt gewoon terecht bij de andere koffers. Die worden dan gescand door computers om te berekenen waar ze precies op een soort van karren het vliegtuig ingaan. En de computer herkent zo’n label niet, die zoekt de meest efficiënte wijze van stapelen en het benutten van de ruimte.”

Bij Low Cost luchtvaartmaatschappijen wordt er zelfs helemaal geen rekening mee gehouden. “Er wordt daar evenzeer mee gegooid, een koffer valt al eens van een karretje, … Het zal dus niet sneller gaan. En als er echt iets fragiels in je reiskoffer zit en het zou breken, dan denk ik niet dat je daarvoor een vergoeding kan vragen. Je bent uiteindelijk zelf verantwoordelijk voor wat je inpakt. Daarom raden wij aan om kostbare of breekbare spullen altijd mee te nemen in je handbagage.”