... Beloningen of fooien op reis

Beloningen of fooien op reis

Wel of geen beloning of fooi geven?

Deze vraag is niet allen afhankelijk hoe jij er over denkt, maar is ook afhankelijke van diegene die de fooi aangereikt krijgt.

Er zijn landen waar fooien geven niet gewaardeerd worden en het mogelijk zien als belediging. Verdiep je in deze cultuur alvorens je een gewaardeerde beloning geeft.

Landen zoals China, Japan Singapore en Vietnam kan je wel mensen belonen, maar doe dat zonder fooi in de vorm van geld, maar in de vorm van een gebaar.

Hoe geef je een beloning of fooi?

Als je kamerpersoneel een beloning wilt geven, doe dat dan tijdens je verblijf, Schrijf een persoonlijke bedankbrief en leg het geld erbij of geef het af.  Wees duidelijk voor wie deze tip is, want het kamerpersoneel bestaat vaak uit een team. Maak daarom tijdens je verblijf duidelijk dat dit geld bedoeld is als fooi.

Je kunt ook een fooi achterlaten als je de kamer verlaat, maar dan is de waardering eenmalig en eenzijdig. Tijdens je verblijf de waardering tweezijding en menselijker!

PS
Betrouwbaar hotelpersoneel zal nooit geld pakken dat jij in je kamer laat liggen.


Zuid-Afrika

Fooi geven – dit is niet verplicht, maar als je een fooi wilt geven omdat je goed geholpen bent, raden wij per volwassene het volgende aan: 

  • chauffeur/gidsen: R200 per dag (dit kan worden verlaagd bij een langer verblijf).
  • Rangers: R100 per gamedrive
  • Luxe treinen: R200 per dag.
  • Obers: 10% (indien nog niet toegevoegd aan uw factuur) 
  • Dragers: R20 per tas. 

Het is niet nodig om chauffeurs die korte transfers maken (bijvoorbeeld naar de luchthaven) een fooi te geven.