...Geld meenemen op reis

Geld meenemen op reis

Hoeveel geld mag ik meenemen op reis?

Dat mag je natuurlijk zelf weten.

Maar neemt je geld of andere 'liquide middelen' mee met een waarde van ≥ € 10.000? Dan moet je meestal aangifte doen bij de Douane.

Lees hier alles over op de belastingdienst.nl

Financiële infrastructuur

Hoewel de financiële infrastructuur in de meeste landen goed op orde is, kun je er niet altijd maar vanuit gaan dat je zomaar geld kunt opnemen. Ten eerste kunnen die faciliteiten gewoonweg niet aanwezig zijn en zal je naar een bank moeten gaan om lokale valuta te verkrijgen. Daarnaast komt het geregeld voor dat pinautomaten het niet doen.

Hoe neem ik geld mee op reis?

Iets aan cash geld meenemen in je eigen valuta, dollars of in de valuta van het land waar je heengaat is altijd verstandig.

Dit is niet alleen in het geval je niet direct geld kunt opnemen handig, maar je hebt vaak ook direct geld nodig in de eerste uren van je reis. Wellicht moet je om welke reden dan ook nog extra bijbetalen wanneer je bij de douane bent (denk aan een benodigd visum of een toeslag op de bagage die je meeneemt). Daarnaast heb je altijd geld nodig voor de taxi, wat drinken/eten in/op de (lucht)haven.

Er zijn een steeds landen waar het echt noodzakelijk dat je genoeg cash geld bij je hebt. Zoals Cuba. Daar is het namelijk (nog steeds) niet mogelijk om te pinnen. Bij aankomst zal je je euro’s of Dollars in moeten wisselen voor toeristenpeso.

TIP:  Wanneer je een land verlaat doe je er goed aan de lokale valuta weer terug te wisselen voor euro’s of om ze op te maken. Dat geld zeker voor klein geld.

Zuid-Afrika

Zuid-Afrikaanse rand (ZAR) - vergeet niet om kleine coupures te vragen, die handig zijn als fooi. VISA- en Master-kaarten worden algemeen geaccepteerd, maar niet American Express of Diners Club . Zorg ervoor dat u altijd contant geld bij u heeft als u op het platteland reist, aangezien op sommige plaatsen mogelijk geen kaarten worden geaccepteerd.