...Toegankelijkheid in en rondom de EFTELING.
toegankelijkheid-in-en-rondom-de-efteling_symbolica
Toegankelijk Nederland
Regina Kruisheer
Toegankelijk Nederland
01/01/2023
17 min
4

Toegankelijkheid in en rondom de EFTELING.

01/01/2023
17 min
4

Attracties:

De Efteling heeft veel attracties. In de meeste attracties kunnen mensen in een rolstoel of zeer slecht ter been zijn gewoon in. Voor deze mensen zijn er speciale ingangen. Meestal zitten deze vlak bij de uitgang van de attractie. Je gaat dan in deze rij zitten of staan en wacht totdat er een medewerker je komt halen. Zij begeleiden je dan naar de attractie toe en kunnen eventueel hele lichte ondersteuning bieden bij het in- en uitstappen van de attractie. Onder zeer lichte ondersteuning valt: een arm bieden om je aan vast te houden voor evenwicht of het verzetten van je rolstoel. Medewerkers mogen je niet tillen. Dus als je in een attractie zou willen maar niet zelfstandig de transfer kunt maken, zal je zelf moeten zorgen dat er iemand mee gaat. Medewerkers mogen niet tillen omdat zij hiervoor niet zijn opgeleid zijn. Hierdoor kunnen er gevaarlijke situaties ontstaan voor beide partijen. Om te zorgen voor zowel de veiligheid van het Efteling persool als die van jou, heeft de Efteling daarom besloten dat het personeel geen bezoekers mogen tillen. Dit geldt ook voor mee tillen, dit mogen ze ook niet.

Er zijn een paar attracties waar je met een rolstoel helaas niet in kan.

Villa Volta

De eerste is de Villa Volta. Dit is een huis dat staat op het plein waar ook Droomvlucht en Raveleijn zijn ( in de Efteling heet dit plein: Marerijk).

Deze attractie kun je deels doen.

Wanneer je aan de rechterkant van de villa staat heb je een speciale invalide ingang. Deze ingang zit letterlijk naast de reguliere ingang. Je wacht net als alle andere bezoekers totdat de medewerker komt. Ze laten altijd eerst de mindervalide mensen binnen. I.v.m. veiligheid mogen ze maar één mindervalide groep per keer binnen laten. Kom je met een grote groep met veel rolstoelers, scootmobielen en of duwstoelen dan is er de kans dat deze groep in delen wordt gesplitst. Je zult dan helaas niet als één grote groep deze attractie samen kunnen bezoeken.

Wanneer je binnen bent kom je in een zaal. Hier wordt het eerste deel van het verhaal verteld. Na het verhaal gaat de deur open naar een volgende zaal. Ook hier kun je gewoon met rolstoel naar binnen. Er zijn geen drempels en het is er zeer ruim. Hier wordt het 2de deel van het verhaal verteld. Na dit verhaal komt er een medewerker je ophalen. Wanneer je in staat bent zelf kleine stukje te lopen moet je uit je rolstoel of scootmobiel stappen om in de zaal van de attractie te gaan. Jouw rolstoel of scootmobiel zet de medewerker buiten bij de uitgang weer klaar voor je. Je neemt dan plaats op een bank en gaat dan net als andere bezoekers de attractie beleven. Omdat het huis aan de binnenkant van die attractie draait, is er bij storing tijdens de attractie kans dat de vluchtdeur niet op een handige plek zit. Hiervoor moet je dan een trap op kunnen lopen om er weer uit te kunnen. Dit is de reden waarom je echt zelfstandig moet kunnen lopen om deze attractie zaal in te mogen.

Wanneer je dit niet kunt neemt de medewerker je mee naar de laatste zaal. Dit is een soort van mini bioscoop. Je neemt dan plaats voor een groot scherm. Op dit scherm zal er dan een film getoond worden van de attractie zelf. Je ziet dan eigenlijk wat er binnen gebeurt. Omdat het een opgenomen film is, zul je niet de mensen zien die net met jou in de andere twee zalen waren. Maar de zaal en de attractie zelf is wel precies het zelfde, net als het ronddraaien van de kamer en alles wat je te zien krijgt aan decoratie.

Droomvlucht

De tweede attractie waar je niet in kunt als je niet kunt lopen, is Droomvlucht (staat ook op het Marerijk).

Wanneer je naar Droomvlucht gaat neem je plaats in de mindervalide wachtrij. Deze is aan de linker kant van droomvlucht vlak bij de reguliere uitgang. Wanneer je aan de beurt bent vraagt de medewerker aan je of je in staat bent om vanaf die plek tot aan de attractie (dit is een paar meter) te lopen. Wanneer je dat kunt moet je de rolstoel en of scootmobiel bij de deur buiten laten staan en neemt de medewerker je verder mee en zal je naar de attractie begeleiden. Je zult dan in de reguliere wachtrij gezet worden maar dan wel vooraan. Dus je zult als eerste het karretje in mogen stappen.

Wanneer je niet kunt lopen wordt je naar binnen begeleid en zal je in die ruimte ook plaats nemen bij een virtual reality film apparaat. Er zijn twee brillen met oortjes en groot scherm te zien. Dit scherm is puur voor de medewerker zodat ze tijdens de film met je mee kunnen kijken of het beeld goed loopt. Wanneer je hebt plaats genomen aan dat apparaat zetten ze de bril op en zetten ze de oortjes tegen je oren aan. Daarna starten ze de film. Tijdens de film kan je letterlijk met je hoofd alle kanten op bewegen en dan zult je zien dat het beeld met je mee beweegt. Dus dat wat je normaal doet in een attractie kun je ook hierbij doen. Wanneer je met meerdere personen bent die wel in de attractie zitten ( jullie moeten wel dan allemaal via de invalide rij ingestapt zijn) kunnen ze een live verbinding maken. Dit houdt in dat je met de personen met wie je die dag bent kunt praten tijdens deze virtual reality beleving. Ook zit er een reukfilter verstopt in de bril. Zodra je langs een bepaalde scène komt met een geur zal deze geurfilter deze geur ook laten ruiken. De film zelf is een opname. Dus het kan zijn dat wanneer er in de attractie iets mist wegens onderhoud je dit onderdeel nog wel zult zien tijdens de film. In 2023 gebruiken ze een oude film versie van voor de verbouwing. Dit houdt in dat er geen gekleurde elfjes te zien zijn en ook geen led verlichting. Ook het apparaat is vrij oud. Dus het beeld is net HD ready en heeft dus geen mooie haar scherp beeld helaas. Net als het soepel lopen van het beeld. Het geluid laat ook regelmatig te wensen over.

De reden waarom dit nog niet is vervangen komt doordat de planeten er nog niet hangen in de droomvlucht. (situatie najaar 2023) Een van deze planeten is tijdens de verbouwing naar beneden gevallen en stuk gegaan. Deze zal eerst gerepareerd moeten zijn en terug hangen voordat ze alles gaan vervangen in de virtual reality gedeelte. Hierna zullen ze snel opnames gaan maken voor het virtual reality gedeelte (gedeelte waar je dus plaats neemt wanneer je niet in staat bent de attractie te bezoeken). Ook komt er een geheel nieuwe virtual reality apparaat. Er komen nieuwe brillen met veel beter beeld en geluid. Als alles mee zit hopen ze vanaf oktober of november 2023 ook mensen in een rolstoel eindelijk kunnen  genieten van de vernieuwde droomvlucht met de virtual reality bril.

Wanneer je in deze attractie wilt zit er wel een maximum aan het aantal bezoekers. Je mag met maximaal twee begeleiders binnen. De rest wordt verzocht om in de reguliere wachtrij plaats te nemen. Dit om te zorgen dat iedereen die via die ingang gebruik moet maken ook de kans krijgt om deze attractie te kunnen bezoeken/zien. De verplichting om ook bij deze attractie te kunnen lopen is de volgende. Wanneer er storing is in droomvlucht en jouw karretje hangt dan net bovenin de attractie zal je met een trap naar beneden moeten kunnen klimmen. Deze trap is vrij smal en stijl. Daarom zullen ze je ook hier niet uit kunnen tillen. Dit is te gevaarlijk voor iedereen. Daarom de regel dat als je niet een paar meter kunt lopen of trappen kunt lopen je helaas ook niet in deze de attractie kunt, maar kunt kiezen voor de virtual reality film. Wanneer je voor de film kiest raad ik je aan te vragen of ze a.u.b. niemand verder toegang willen geven. Want waar je zit om deze film te kijken, kom je ook binnen als je de attractie in gaat wanneer je wel kunt lopen. Want wanneer ze wel mensen binnen laten tijdens deze film is dit heel storend. Want je hoort namelijk de deuren open gaan en gepraat. Dit is irritant. Het is officieel ook de regel dat medewerkers tijdens deze film niemand verder toegang mogen geven, maar helaas houden niet alle medewerkers zich hier aan. Dus bij binnenkomst en voordat je plaatst neemt bij de film even benadrukken dat je echt niet wilt dat ze verder iemand binnen laten. Luisteren ze hier niet na en merkt je dat ze toch mensen binnen laten tijdens de film, kun je melding maken bij de Efteling zelf. Dit kan via mail, telefonisch of via pb van de Efteling social media. De Efteling zal dan deze medewerkers hierop aanspreken.

Fata Morgana

Bij Fata Morgana ( op het Fata Morgana plein) zijn de regels rondom mindervalide weer net iets anders dan bij de meeste attracties.

Wanneer je bij de mindervalide wachtrij staat (deze is naast de reguliere ingang) wordt je hier opgehaald. Je gaat dan grotendeels via dezelfde route naar de attractie toe als de andere bezoekers. Halverwege is er een splitsing waarbij je naar rechts gaat. Je rijdt dan verder de helling af (let op, deze is best stijl) totdat je bij een apart gedeelte komt. Hier krijgt je een duwstoel van de Efteling waarin je plaats moet nemen. Het is namelijk verboden om met je eigen rolstoel, scootmobiel of rollator de draaischijf op te gaan. Dit omdat er in het verleden iemand ernstig gewond is geraakt.

Je moet dus de overstap van je eigen stoel naar hun duwstoel kunnen maken of zelf iemand bij je hebben die je erin kan tillen. De medewerker komt je na paar minuutjes ophalen om de attractie in te gaan. Het volgende is zeer belangrijk dus lees a.u.b. goed! Wanneer je in deze attractie wilt moet je binnen circa 20 max 25 seconden vanuit de duwstoel in het bootje kunnen stappen en dit geldt ook voor het uitstappen. Want na de circa 20 seconden is de draaischijf op z'n einde en vaart de boot de attractie in en is niet meer gekoppeld aan de draaischijf. Ze zetten deze draaischijf alleen stil in uiterste nood niet om iemand erin of eruit te laten stappen. Je moet dus echt zorgen dat je volledig klaar staat/zit wanneer de medewerker zegt dat je het bootje in kunt. Wanneer je het bootje weer uit gaat zorg je ook ervoor dat je start klaar staat/zit om eruit te gaan. Wanneer je het niet lukt om binnen 20 tot maximaal 25 seconden deze overstap te maken zal je helaas niet in deze attractie kunnen.

Carnaval Festival

Bij de meeste attracties zit de mindervalide ingang vlakbij tot naast de reguliere uitgang. Bij Carnaval Festival is dit niet het geval. Deze mindervalide ingang zit hier namelijk naast Vogelrok. Niet naast de ingang maar letterlijk naast de vogel zelf. Je moet dan door een grote gele deur heen en neemt plaats op een van de bankjes in de wachtruimte. Verder zal het zelfde verlopen als bij alle andere attracties. Je wordt ook hier weer opgehaald en begeleid naar je karretje waarin je plaats kunt nemen.

Fabula en Pagode

In de attracties van Fabula en Pagode kan je gewoon in je eigen rolstoel blijven zitten. Deze attracties zijn zodanig gemaakt dat je er met rolstoel en al in kunt.

Symbolica

Bij Symbolica hebben ze een prachtig systeem gemaakt om het instappen makkelijker te maken voor mensen in een rolstoel. Wanneer je aan de beurt bent om in deze attractie te gaan kan je vragen of ze de armleuning van het karretje willen uitklappen. Dan wordt het een soort bankje. Je kan dan via dat verlengde stuk zo over schuiven het karretje in. Deze verlengstuk zit op alle aangepaste Symbolica karretjes en alleen aan de eerste rij. Er geldt wel een maximum gewicht. Want het verlengstuk zit vast aan een stalen scharnier en kan dus niet heel veel gewicht houden. (vermoedelijk circa 65 a 70 kilo). Maar je kan de armleuning ook laten uitklappen om op die manier meer in- en uitstap ruimte te krijgen. Zodra je in de attractie zit doen ze het verlengstuk weer terug en ziet het er uit als een armleuning. Door deze aanpassing ben ik in staat zelfstandig deze attractie te bezoeken zonder veel hulp van anderen. Ze hoeven alleen de armleuning uit en in te klappen en mijn rolstoel weg en terug te zetten. De armleuning wordt met een speciale sleutel van het slot gehaald waarna deze uit geklapt kan worden. Bij ingeklapt hoeven ze alleen maar de verlengstuk omhoog te doen tot je klik hoort en dan zit die weer vast.

Faciliteitenpas.

Er is een speciale pas waarmee je toegang hebt tot de mindervalide wachtrijen. Wanneer je een dagbezoeker bent kan je de pas online aanvragen via: www.efteling.com/nl/park/informatie/bezoekers-met-een-beperking/plan-je-bezoek/faciliteitenkaart-aanvragen

Ook is het mogelijk om deze pas bij de service balie aan te vragen.

Er zijn 2 verschillende passen; een rode en een gele.

De rode pas houdt in dat je niet in staat bent om alleen een attracties te bezoeken en je zult dus bij alle attractie minimaal één maximaal twee begeleiders mee hebben. Zonder deze begeleiding mogen ze je de toegang tot deze attractie weigeren.

De gele pas houdt in dat je zonder begeleiding de attractie kunt bezoeken. Je mag dan nog één of maximaal twee begeleiders meenemen, maar met deze pas is dat niet verplicht. Ook zonder begeleiding zullen ze je met zo'n gele pas toegang verlenen tot deze attractie.

Wanneer je een abonnement hebt kan je een vaste pas laten aanmaken. Dan hoef je niet telkens opnieuw een formulier in te vullen. Bij het aanvragen van een invalide abonnement wordt er door de medewerker gevraagd of je wel of niet in staat bent om attracties alleen te bezoeken. Na aanleiding van je antwoord vragen zij de juiste pas aan. Deze pas zal niet direct klaar zijn, het duurtd meestal een week. Dit omdat ze het ook plastificeren en op je naam zetten. Er komt ook een foto op te staan met jouw abonnement nummer. Deze persoonsgerichte pas mag je niet uitlenen aan anderen. Deze zullen dan standaard geweigerd worden bij alle attracties. Deze pas is echt alleen van en voor jou bedoelt!

Wanneer je een formulier moet invullen omdat je een dag bezoeker bent, vragen ze naar je volledige naam, of je wel of niet in staat bent om alleen de attractie te bezoeken en de datum waarop je de Efteling gaat bezoeken. Deze dag pas is vanaf de ingevulde datum 5 dagen geldig. Daarna vervalt de geldigheid van deze pas en moet je een nieuwe aanvragen.

Na het invullen van de formulier voor de dagpas, klik je op verzending verklaring en wordt je doorgestuurd naar de pagina waar je de pas kunt downloaden. Zorg dat je deze pas de hele dag bij je hebt en snel kan pakken om hem aan de medewerker van die attractie te kunnen laten zien. Je kan deze pas uitprinten maar het kan en mag via mobiel.

Abonnement

Wanneer je een beperking hebt kan je in aanmerking komen voor een mindervalide abonnement. Dit abonnement is gewoon het zelfde als het reguliere abonnement alleen goedkoper. Omdat mensen met een beperking niet in staat zijn om in alle attracties te kunnen hebben ze dit gecompenseerd met een goedkopere abonnement. Ik heb eens gehoord dat er ook speciale mindervalide toegang tickets zijn. Deze zouden ook goedkoper zijn als de reguliere tickets om de zelfde reden.

 Speciale rustruimte en invalide toiletten

In heel het park vind je op verschillende plekken mindervalide toiletten. Deze toiletten zijn ruimer en hebben vaak ook beugels. Bij sommige mindervalide toiletten hebben ze ook een brancard staan. Hier kun je gebruik van maken wanneer dit nodig is

Op deze volgende plekken kan je de mindervalide toiletten vinden:

  •  Hoofdentree
  • Parkeerterrein
  • Fata Morgana
  • De Laetste Hoop
  • Kleine Boodschap
  • Kleuterhof
  • Fabula
  • Het Wapen van Raveleijn
  • Efteling Theater
  • Carrousel Paleis
  • Carnaval Festivalplein
  • ’t Gemack
  • Het Witte Paard
  • Polles Keuken
  • Station de Oost

Ook zijn er speciale verzorg ruimtes.

Deze zijn op deze plekken te vinden:

  • Volk van Laaf en Station de Oost.
  • De ruimte bij Station de Oost kan door een medewerker geopend worden en de ruimte bij het Volk van Laaf is altijd geopend.

 Ook is er een rustruimte gemaakt. Bij deze ruimte kan je je even terug trekken om alle prikkels te laten zakken.

Deze ruimtes kan je vinden op deze plek:

  • Ruigrijk.

Wanneer je met je rug naar de meermin staat (dit is een take away loket op het Ruigenrijk) zie je een gangetje met daar bord verboden toegang op. Hier is de rustruimte en als je hier gebruik van wilt maken mag je daar in (het verboden toegang bord geldt dan niet voor jou). Er staat een gebouw waar je dan binnen kan om uit te rusten. De rustruimte is altijd open.

Horecagelegenheid

Er zijn in het hele park verschillende horecagelegenheden. Allemaal zijn ze rolstoel toegankelijk en kun je dus makkelijk binnen. Niet bij alle horeca plekken kun je makkelijk bij uitgifte van het eten en drinken. Wanneer je er niet bij kunt en je bent alleen mag je gerust om hulp vragen. Ze helpen je met alle liefde en plezier mee.

Voor mensen met een allergie.

Bij bijna alle restaurants in het park kun je vragen wat er in het gerecht zit. Ze hebben vaak een lijst of op het menu staat aangegeven welke allergenen in de gerechten zitten. Bij broodjes kunnen ze het nog aanpassen voor je maar bij warme gerechten niet altijd. Vraag ter plekke naar de mogelijkheden.

Mindervalide parkeerplaats

Wanneer je met de auto komt en beschikt over een Europese gehandicaptenkaart, mag je parkeren op de eerste rij vlak bij de ingang. Dit kun je aangeven en je kaart laten zien bij de parkeerwachters. Zij zullen je doorsturen naar de juiste parkeerplaats. Wel moet je een parkeerticket kopen. Dit kan online maar ook bij de ingang. Vlak achter de schatkist in het midden van de entree gedeelte staan er parkeer tickets automaten. Hier kunt je de parkeer tickets kopen. Per auto 1 ticket, de kosten zijn €12,50 per dag. (tarief 2023)

Taxi info

Het is de bedoeling dat alle bezoekers die met een taxi komen zich laten afzetten bij de fietsenstalling. Deze is kleine twee a drie minuten loopafstand van de ingang van het park. Wanneer je met Valys of met een andere taxi bedrijf komt die een volledig adres nodig heeft, kun je je het beste af laten zetten en op laten halen bij het Efteling bosrijk (Eftelingsestraat 7, 5171RP in Kaatsheuvel). Hier mogen taxi's ook komen om op te halen en af te zetten wanneer jouw taxi je niet wilt afzetten bij de fietsenstalling. Als je bij Bosrijk wordt afgezet en met je rug naar Bosrijk staat, zie je een voetgangers pad. Volg deze pad helemaal (is een rechte weg) en dan kom je vanzelf bij de ingang. Dit zal denk ik kleine vijf minuten lopen zijn. Je kunt je zelf ook laten afzetten bij het bushokje aan de voorkant van de parkeerplaats van de Eefteling. Maar dit is vergeleken met Bosrijk echt een heel stuk verder lopen en rijden. Daarnaast kun je niet schuilen bij slecht weer en koud . Dit geldt ook voor bij de fietsenstalling. Bij Efteling Bosrijk kun je binnen wachten totdat je taxi er is. Taxi's mogen niet meer het parkeerterrein op van de Efteling. Ze mogen dit alleen wanneer ze een ticket kopen, anders komen ze er niet meer uit. Bij Bosrijk heb je geen ticket nodig en kun je je zonder probleem laten ophalen en brengen. Probeer wel klaar te staan zodat je gelijk kunt instappen als ze er zijn, als je je laat ophalen bij het Bosrijk. Taxi's kunnen daar niet heel lang blijven staan. Zo'n vijf minuten doen ze niet moeilijk over, maar als het veel langer duurt betsaat de kans dat ze weg worden gestuurd door de medewerkers van Bosrijk. Dit komt omdat die plek ook gebruikt wordt door de souvenirs express (de dienst die de gekochte souvenirs naar Bosrijk of het hotel brengen) en logees die daar hun auto uitladen. Dus taxi's moeten wel weer enigszins snel weg kunnen p die plek. Efteling is bezig met het zoeken naar een betere taxi standplaats, waar ook een schuilmogelijkheid tegen de regen en kou is en waar taxi's niemand tot last zijn als ze er wat langer moeten staan. Waar en wanneer deze gaat komen is najaar 2023 nog niet bekent.

Andere praktische info.

Omdat er ook slechthorende en dove mensen het park bezoeken zijn er paar Efteling sprookjes bewoners die gebarentaal kunnen. Degenen die Roodkapje spelen, kunnen allemaal gebarentaal. Ook een paar acteurs die als Thomas de Raveleijn ruiter door het park lopen (dus niet degenen van de show zelf, dit zijn andere acteurs/stuntmannen) kunnen gebarentaal. Er zijn ook paar medewerkers die gebarentaal kunnen. Je kunt deze medewerkers herkennen aan een oranje button. Op de button staat een hand afgebeeld met eronder als tekst: gebarentaalvaardig

Hotels

De Efteling heeft paar verblijfplaatsen waar je kunt logeren: het Efteling Hotel, Bosrijk, Efteling Loonsche land en vanaf halverwege 2024 de Grand Hotel.

Zelf heb ik in het Efteling Hotel en Bosrijk gelogeerd.

Efteling Hotel vond ik echt verschrikkelijk slecht aangepast. Er stonden twee kingsize bedden in een kleine kamer. Hierdoor stonden de bedden erg dicht op elkaar en dicht tegen de muur. Doordat er dus niet veel instapruimte was en het bed ook nog eens erg hoog was, heb ik in mijn stoel moeten slapen. Want ik kwam er met geen mogelijkheid in. Badkamer was ook erg aan de krappe kant. Na deze negatieve ervaringen wil ik ook niet meer logeren in het hotel. Maar het kan goed zijn dat het inmiddels verbeterd is. Ik heb er in 2003 toen gelogeerd en nadien nooit meer. Dus in al die jaren tijd, denk ik wel dat ze het een en ander hebben aangepast in de mindervalide kamer.

Het Efteling Bosrijk daarin tegen is echt supergoed aangepast. De aangepaste kamers zijn erg ruim en je hebt veel ruimte om er met je rolstoel in de kamer rond te rijden. Ook heb je meer dan voldoende ruimte om in en uit bed te stappen. De badkamers zijn ruim. Zou nog wel iets ruimer mogen van mij, omdat je met een elektrische rolstoel geen draai kan maken in de badkamer. Ik heb een standaard model elektrische rolstoel. Dus niet extra breed of lang. Verder zijn de aanpassingen in de badkamer wel goed.

Over de Loonsche land kan ik niks vertellen, omdat ik hier nog nooit heb gelogeerd. Over de Grand Hotel kan ik jullie pas volgend jaar meer vertellen wanneer deze open is. Ik wil namelijk sowieso hier dan een keer logeren en voordat ik er ga logeren, een kijkje nemen in een van de aangepaste kamers.

Rolstoel en scootmobiel verhuur

In de Efteling is het mogelijk om een Efteling duwstoel te lenen. Deze kun je gratis lenen. Er zijn er niet heel veel dus je moet op tijd contact opnemen met de Efteling als je gebruik wilt maken van hun rolstoel. Deze duwstoelen hebben alleen kleine wielen. Je kunt deze dus niet zelf voortbewegen en je zal dus iemand bij moeten hebben om te duwen.

Ook is er een mogelijkheid om een scootmobiel te huren in de Efteling.

Je moet hiervoor minimaal 16 jaar zijn en in bezit zijn van een geldige faciliteitenpas. Kosten zijn € 20,-- per dag. De scootmobiel is op te halen bij de uitgifteplek. Deze bevindt zich in het servicegebouw bij het parkeerterrein. Hier dient ook de betaling te worden voldaan. Voor het huren van een rolstoel of scootmobiel bel of mail je met de Efteling om te bespreken wat mogelijk is. Doe dit ruimschoots op tijd om teleurstellingen te voorkomen. Rolstoelen zou je terplekke nog kunnen lenen maar een scootmobiel moet echt een dag van te voren al geregeld en gereserveerd zijn. Op de scootmobiel zit een begrenzing qua snelheid, waardoor je niet hard door het park kunt rijden. Het is verboden om kinderen te laten sturen. Ik zie dit vaak gebeuren in het park en dit mag wettelijk gezien niet. Als er iets fout gaat doordat je een kind de scootmobiel laat besturen kan zowel jij als de Efteling erg in problemen komen. Dus laat je kind nooit achter het stuur plaats nemen en er mee rijden! De minium leeftijd is echt 16 jaar! Er zijn twee verschillende scootmobielen. Er is een gewone scootmobiel waar je alleen in zit, maar er is ook een scootmobiel waar je met z'n tweeën in kunt zitten. Deze scootmobiel is stuk breder dan de gewone omdat er een stoel extra naast zit. Er zit dan een stuur in het midden waardoor je om de beurt kunt rijden. Op deze scootmobiel zou je eventueel wel je kind naast je kunnen zetten, maar laat je kind absoluut niet rijden!

Dit was mijn toelichting over de aanpassingen en toegankelijkheid in en rondom de Efteling. Willen jullie meer weten vraag het gerust. Ik weet er vrij veel over en wanneer ik het niet weet, ga ik de antwoorden halen in de Efteling zelf.

 Met vriendelijke groet,

Regina

Reacties
Categorieën