... Eurosleutel voor gehandicapten toiletten Europabreed
Eurosleutel voor gehandicapten toiletten
18 september 2018 

Eurosleutel voor gehandicapten toiletten

De eurosleutel voor gehandicapten toiletten is door het “Club Behinderter Und Ihrer Freunde Darmstadt” (CBF Darmstadt) geïntroduceerd en is het Europabrede uniforme sluitsysteem van toiletten voor lichamelijk gehandicapten, waarmee de begunstigden onafhankelijk en “gratis” toegang krijgen tot gehandicaptenvriendelijke sanitaire voorzieningen en faciliteiten met één enkele sleutel, bijvoorbeeld bij:

 • Snelweg- en stationstoiletten
 • Openbare toiletten in voetgangersgebieden
 • Toiletten in musea of toiletten ​​bij overheidsinstanties
Eurosleutel voor gehandicapten toiletten

Eurosleutel voor gehandicapten toiletten

De officiële naam is Der Euroschlüssel, maar wordt in Nederland Eurosleutel (Euro-Sleutel) of Euro-Key (EuroKey) genoemd.
Daarnaast is er ook THE R.A.D.A.R. KEY COMPANY voor in het Verenigd Koninkrijk, de UNIVERSAL Key voor in Ierland en de Master Locksmith Access Key in Australië.
Dit zijn verschillende sleutels voor een zelfde doel.

Locaties

Het Duitstalige boek Der Locus (2017) geeft een overzicht van meer dan 12.000 toiletten, op het moment van uitgave, waar je met Der Euroschlüssel toegang hebt tot geselecteerde voorzieningen.

Der Locus 2007 - het overzicht van toiletten met toegang van de eurosleutel

[ Der Locus 2007 – het overzicht van toiletten met toegang van de eurosleutel ]

Landen – eurosleutel voor gehandicapten toiletten:

 • Australië gebruiken ze AUS Master Locksmiths Access Key (MLAK)
 • België
 • Dennenmarken
 • Duitsland gebruiken ze Der Euroschlüssel (Euro sleutel)
  • Ook al te gebruiken op camperplaatsen.
 • Frankrijk
 • Ierland
  • Geeft de UNIVERSAL Key uit via “Irish Wheelchair Association” (IWA) hun leverancier is J.Williams Locksmiths
   Helaas is er geen nationale lijst van gebouwen waar deze sloten zijn aangebracht. Ze bevinden zich over het algemeen in overheidsgebouwen of grote winkelcentra.
 • Italië
 • Nederland
  • Helaas wordt er in Nederland niet veel gebruik gemaakt van de eurosleutel voor gehandicapten toiletten, dat zou wel een stuk eenvoudiger zijn.
   Het vermoeden is dat dit nog te onbekend is.
  • Via de website Eurosleutel.nl worden nieuwe ontwikkelingen en locaties gemeld, maar het blijft een hele klus om e.e.a. bij te houden.
 • Nieuw Zeeland
 • Oostenrijk
 • Spanje
 • Verenigd Koninkrijk heeft THE R.A.D.A.R. KEY COMPANY vindbaar via deze kaart
 • Zwitserland

Meer en meer komen er App’s voor smartphone waar gehandicapten toiletten op aangegeven worden. Kijk daarom eens in je shop voor de laatste ontwikkelingen. (zie bijvoorbeeld R.A.D.A.R KEY page App’s)

Eisen

De eurosleutel voor gehandicapten toiletten wordt alleen gegeven aan mensen die afhankelijk zijn van gehandicapten toiletten.
Een Europese parkeerkaart voor ernstig gehandicapten kan als bewijs worden beschouwd voor het verkrijgen van deze sleutel.
Een medisch bewijs wordt altijd voldoende geacht als een handicap niet anders kan worden bewezen.
Ouderen van 70+ hebben ook het recht om deze sleutel te mogen aanvragen/ontvangen.

Voor de inwoners van Duitsland worden andere eisen gesteld.

Eurocilinder

Ken jij of ben jij een eigenaar van een accommodatie met een gehandicapten toilet en zou deze kunnen worden voorzien van een “eurocilinder” passende in het sleutelsysteem van deze speciale eurosleutel?

Neem dan contact op met o.a. CBF Darmstadt of met de speciaal hiervoor opgezette Nederlandse helpdesk van Eurosleutel.nl via info@eurosleutel.nl

Het slot is er voor elke toepassing zowel in een mechanische en een elektromechanische uitvoering en de sloten kunnen bij nieuwbouw toegepast worden maar ook achteraf eenvoudig worden ingebouwd. Er zijn diverse cilinder en sloten configuraties waardoor het toepassingsgebied zeer groot is zoals:

 • Openbare toiletten
 • Toegangsdeuren
 • Liften
 • Trapliften
 • Douche en Kleedruimtes

Ervaringen

eurosleutel voor gehandicapten toiletten wordt toegepast door Jacqueline

[ eurosleutel voor gehandicapten toiletten wordt toegepast door Jacqueline ]

Jacqueline G. 09-09-2018 bij haar eerste poging de eurosleutel te gebruiken. Locatie: Rasthof Dannstadt

Lyanca ten D. leuk initiatief, maar er zijn ook mensen die van gehandicaptenvriendelijke sanitaire gebruik willen maken maar geen sleutel hebben.

David L. met zo’n sleutel kan je de deur van buitenaf openen, maar wat nu als er al iemand op zit?

Katja B. heel Europa zou er meer gebruik van moeten maken

Remco T. wel of geen eurosleutel het zegt niets over de inrichting en het aanwezig zijn van voorzieningen. Dat kan per accommodatie of land verschillend zijn. Zo ook de hygiëne, het wel of niet aanwezig zijn van toiletpapier.

Wendy L. de toegang van gehandicaptenvriendelijke sanitair kan dan wel met een eurosleutel geregeld zijn, maar aan de omgeving zijn ook voorwaarden verbonden. Aan het ontwerp van accommodatie en de infrastructuur is vaak veel aandacht besteed, maar vuil zoals glasresten en obstakels zijn ook niet wenselijk.

Ralph S. naast de invalidentoiletten van Sanifar, langs de Duitse Autobahn, hangt een bordje: ‘Fragen Sie einen Mitarbeiter nach dem Schlüssel’ Maar die krijg je niet zomaar. Duitse mensen met een beperking zijn vertrouwd met Der Euroschlüssel vandaar medewerkers een persoonlijke reactie kunnen geven op deze vraag.

Suus R. ik ging er eigenlijk vanuit dat je dan de sleutel zou krijgen van de beheerder als je daar gaat staan om te kamperen.

Richard H. de Euro sleutel heb ik op Nederlandse campings of in jachthavens nog nooit gezien. Meestal is het inderdaad een sleutel die op locatie wordt verstrekt.

PS
De geschiedenis van de Euroschlüssel kan vinden op: www.cbf-da.de

Sleutel aanvragen via: Eurosleutel.nl

Over de schrijver
De Europese sleutel opent toilet-deuren! ⋆ Dreamwheeler Nadine
Door

De Europese sleutel opent toilet-deuren! ⋆ Dreamwheeler Nadine

op 25 May 2021

[…] Heemskerk, die Rolstoel Reizen Expert is, vroeg me om het artikel dat hij hierover maakte te delen in mijn blog. Als collega reizigster ga ik hier graag op in! […]

Frank-Heemskerk
Door

Frank-Heemskerk

op 28 May 2021

Deze sleutel is nog veel te weinig bekent bij de mensen die hier gebruik van kunnen maken. Dus iedere voor van publiciteit is welkom. Helaas is er geen organisatie of systeem die alle locaties in kaart zet en kan houden. Mijns inzien is dat onmogelijk om te toen.

Peter Elshof
Door

Peter Elshof

op 09 Aug 2022

Ik heb al jaren deze sleutel. Het is een goede service. Jammer dat er nu ook in Duitsland invalidetoiletten zijn, welke voorzien zijn van een andere cilinder. De genoemde euro-sleutel past niet.

Reactie plaatsen