...Gehandicaptenparkeerkaart
Frank Heemskerk
02/01/2024
5 min
0

Gehandicaptenparkeerkaart

02/01/2024
5 min
0

Hoe werkt een gehandicaptenparkeerkaart?

Met een gehandicaptenparkeerkaart (GPK) mag je parkeren op speciale parkeerplaatsen voor mensen met een handicap.

Deze parkeerplaatsen vind je overal, maar zeker ook bij winkelcentra, ziekenhuizen of zorgcentra. Je herkent zo’n parkeerplaats aan een blauw bordje met een witte P en een wit rolstoelsymbool. Op de grond staat vaak een groot wit kruis.

De kaart is persoonsgebonden, wat betekent dat je hem in elke auto kunt gebruiken. Meestal mag je zo lang parkeren als je wilt, tenzij er een bord staat met een maximale parkeerduur. Dan gebruik je net als iedereen een blauwe parkeerschijf.

Voor wie is een gehandicaptenparkeerkaart?

Zit je in een rolstoel of kun je niet verder lopen dan 100 meter zonder stok of krukken? En duurt dat al meer dan een half jaar? Dan kun je een gehandicaptenparkeerkaart (GPK) aanvragen. En heel handig, tegenwoordig is deze kaart geldig in álle landen van de Europese Unie. Er zijn drie soorten parkeerkaarten.

Soorten gehandicaptenparkeerkaarten

De bestuurderskaart (Parkeerkaart B)

Deze is voor mensen die langer dan een half jaar in een rolstoel zitten. Of voor mensen niet méér dan 100 meter zelfstandig kunnen lopen met hulpmiddelen zoals een stok of krukken. Je hoeft geen eigen auto te hebben om de kaart aan te vragen, maar je moet wel een rijbewijs hebben.

De passagierskaart (Parkeerkaart P)

Als je gehandicapt bent en zelf niet kunt rijden, kun je deze kaart aanvragen. Je chauffeur kan hiermee op een gehandicaptenparkeerplaats parkeren. Deze kaart is net als de bestuurderskaart persoonsgebonden en niet gebonden aan een kenteken. De chauffeur kan de kaart dus in verschillende auto’s gebruiken.

De instellingskaart (Parkeerkaart I)

Deze kaart is bedoeld voor mensen die in een instelling wonen. De instelling vraagt de kaart aan. In dit geval levert de instelling de chauffeur.

Hoe vraag je de gehandicaptenparkeerkaart aan?

Je vraagt de gehandicaptenparkeerkaart aan bij je gemeente. Bij de aanvraag hoort een medisch onderzoek. Voor "Parkeerkaart I" richt je je aanvraag niet tot de gemeente, maar tot de instelling waar je woont. ( rijksoverheid.nl/hoe-vraag-ik-een-gehandicaptenparkeerkaart-aan )

Verlenging van de parkeerkaart

De gehandicaptenparkeerkaart is maximaal vijf jaar geldig. Als je situatie duidelijk hetzelfde blijft, is een medisch onderzoek vaak niet nodig.

Kosten van de parkeerkaart

Let op: veel gemeenten brengen kosten in rekening voor de aanvraag van een gehandicaptenparkeerkaart. Ook kan de gemeente kosten in rekening brengen voor de medische keuring. Gemeenten bepalen zelf de hoogte van deze kosten, maar een rondje op internet leert, dat die kosten al snel oplopen richting de honderd euro. Sommige gemeenten bieden een vergoeding via de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo), en in andere gevallen is de kaart gratis voor mensen met een laag inkomen.

Hoe duur is parkeren?

Er zijn gemeenten waar je met een gehandicaptenparkeerkaart gratis mag parkeren. In andere gemeenten moet je betalen. Op de website gehandicaptenparkeerkaart.nl vind je de regels per gemeente. Wie zonder kaart tóch parkeert op een gehandicaptenparkeerplaats, riskeert een forse boete van honderden euro’s.

GPK-app

“De gehandicaptenparkeerkaart (GPK) is velen al jaren een doorn in het oog”

Het papiertje is fraudegevoelig, de kosten en parkeerregels verschillen per gemeente, en de kaart is niet gebruiksvriendelijk.

Het Centraal InkoopBureau (CIB), distributeur van de papieren GPK, is aan de slag gegaan met een digitale oplossing. Door goede samenwerking tussen het CIB, Wij Staan Op! en RDW is een app ontwikkeld die makkelijk in gebruik is voor GPK-houders en tegelijkertijd fraude tegengaat.

Elke gemeente maakt eigen regels als het gaat om parkeren, de regels rondom parkeren met een GPK zijn daarop geen uitzondering. Al jaren is het een frustratie van veel GPK-gebruikers: in elke gemeente is het anders geregeld, dus ieder bezoekje vraagt om enig online onderzoek. Een officieel overzicht van de regels is er niet, alleen particuliere websites proberen een overzicht te geven van de verschillende regels, maar die kunnen de wijzigingen niet altijd bijhouden. In 2017 lanceerde Wij Staan Op! de actie GPKcentraal bij Kassa met een open brief. Elke zoveel tijd laait de discussie weer even op, maar van verandering is nog geen sprake; de regels blijven verschillend. Daar bovenop komt nu de modernisering van handhaving; steeds meer gemeenten maken gebruik van scanauto’s en kentekenparkeren wordt de nieuwe norm. Hoe daar mee omgegaan moet worden bij GPK-houders, bedenkt ook iedere gemeente voor zich. Nog meer onoverzichtelijke regels dus.

Daarvoor is nu een oplossing: de GPK gaat digitaal! Het CIB werkte samen met deskundigen op het gebied van parkeerapps én GPK-gebruikers om een app te creëren waarmee kentekens flexibel kunnen worden gekoppeld aan GPK’s. Net als in reguliere parkeerapps kan per parkeeractie een kenteken worden gekozen, zodat gebruikers net zo flexibel zijn als met de papieren kaart. Daarnaast heeft de app als functionaliteit dat de regels per gemeente en de locatie van gehandicaptenparkeerplaatsen inzichtelijk worden gemaakt. Iedere gemeente die zich aansluit bij de app levert deze informatie zelf aan, waardoor de informatie altijd up-to-date is. NOS: de flexibele koppeling tussen kaart en kenteken wordt mogelijk gemaakt door een systeemwijziging bij de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW). Door deze manier van werken wordt fraude met de parkeerkaart enorm moeilijk, en treedt de GPK de 21e eeuw in.


Hoe werkt het?

Gebruikers van de GPK kunnen online een account aanmaken, dat door de gemeente die de kaart heeft uitgegeven geautoriseerd wordt. Dit gebeurt door een combinatie te maken van de persoonsgegevens van de gebruiker zoals de naam en het woonadres, en het unieke nummer dat op de papieren GPK vermeld staat. Vervolgens kan een gebruiker de app downloaden en inloggen. In de app kun je per parkeeractie de gemeente en het kenteken selecteren, eventueel met behulp van de GPS. Per gemeente zijn de parkeerregels in een aantal symbolen beschikbaar gemaakt, deze geven inzicht in hoe er geparkeerd mag worden. Bijvoorbeeld op welke plekken parkeren gratis is en waar betaald moet worden. Op termijn wordt ook betalen via de app mogelijk. Ook staat in de app aangegeven waar gehandicaptenparkeerplaatsen zich bevinden; deze informatie wordt aangeleverd door gemeenten. Een houder van een passagierskaart kan dus met de eigen telefoon verschillende kentekens gebruiken om te parkeren. Op het moment dat onverwacht iemand anders dan de houder (bijvoorbeeld in het geval van kinderen met een GPK) met de app wil parkeren, kan hiervoor een tijdelijke machtiging worden gegeven. Daardoor is de app net zo flexibel als de kaart, maar minder fraudegevoelig.

Kaartenkluis gehandicaptenparkeerkaart

De kaartkluis is een slot waarmee een invalidenparkeerkaart vast gemaakt kan worden aan het stuur. De kaartkluis is voorzien van een geel opbergvak voor de invalidenparkeerkaart. Dit opbergvak in de kaartkluis is voorzien van een sterk plastic beschermhoes wat doorzichtig en zeer lastig te breken is. Hierdoor is de invalidenparkeerkaart beschermt tegen diefstal.

Dankzij een kaartkluis is een invalidenparkeerkaart niet alleen veilig voor diefstal, maar ontmoedigd tegelijk om in te breken. De kaartkluis maakt het namelijk lastig om de invalidenparkeerkaart te stelen waardoor criminelen sneller geneigd zijn uw invalidenparkeerkaart te laten liggen.

De kaartkluis wordt geleverd inclusief beugelslot voor aan het stuur.


Reacties
Categorieën