... Rolstoeltransportfiets
Rolstoeltransportfiets

Rolstoeltransportfiets

Een rolstoeltransportfiets is een fiets met een transportplateau ten behoeve van een rolstoel, om met mensen die slecht of niet kunnen lopen samen zittend in hun eigen rolstoel te kunnen fietsen.

Het is een tweepersoons vervoermiddel waarbij de rolstoelgebruiker geen transfer hoeft te maken vanuit zijn rolstoel naar de fiets. De tweede persoon neemt plaats op het zadel en is verantwoordelijk voor de voortbeweging en de stuurinrichting. Het unieke aan een rolstoeltransportfiets is, in tegenstelling tot alle andere fietsen, dat je hiermee ook achteruit kunt fietsen.

Door de driewielige constructie heeft de rolstoeltransportfiets een stabiel en comfortabele wegligging.

Het transportplateau heeft een kantelfunctie zodat dat er een rolstoel, inclusief gebruiker, eenvoudig op- en afgereden kan worden. Tevens is de rolstoeltransportfiets voorzien van een vergrendeling voor de rolstoel om deze goed vast gezeten.
Bij een rolstoeltransportfiets kan de rolstoelgebruiker in zijn eigen rolstoel blijven zitten om toch samen kan fietsen.
Het plateau is geschikt voor meerdere soorten, type en afmetingen rolstoel. Hou hierbij wel de plateaubelasting in de gaten.

De rolstoeltransportfiets is er in een vast frame model en een deelbaar frame model om het vervoer en het opbergen te vereenvoudigen.

Om het op- en afrijden te vereenvoudigen zijn er liersystemen waarbij de rolstoel inclusief gebruiker op het plateau word getrokken of gecontroleerd er af word gereden.

Ook zijn er elektrische rolstoeltransportfietsen waarbij de rolstoltransportfiets is uitgevoerd met een elektromotor.