...Rolstoelzijspan

Rolstoelzijspan

Een rolstoelzijspan is een aan een motorfiets gemonteerd wagentje dat geschikt is om een rolstoel in te rijden en mee te vervoeren.

Een rolstoelzijspan kan op een permanente manier aan de motor zijn bevestigd of op een afkoppelbare manier. Afhankelijk van het laadvermogen kan de rolstoelzijspan met één of twee wielen zijn voorzien.

De behoeft om een zijspan aan een motor te bouwen kwam vrijwel direct na de eerste verkoop van motoren, omdat dit solomotoren waren en er behoeft was om een extra persoon mee te kunnen nemen. De noodzaak om een rolstoelzijspan aan een motor te bouwen kwam door de behoefte om een rolstoelgebruiker eenvoudiger plaats te laten nemen in een zijspan. Afhankelijk de rompbalans, de loop en of sta functie, het gewicht van de rolstoelgebruiker kwam er steeds meer de behoefte om ook de rolstoel in de zijspan te plaatsen. Veel rolstoelgebruikers hebben een op maat gemaakte rolstoel en kunnen daar dan ook het veiligste in vervoerd worden.

Het initiatief voor een rolstoelzijspan komt vaak van een motorrijder met een persoon in zijn naaste omgeving die slecht of moeilijk kan lopen en gebruik maakt van een rolstoel en niet meer eenvoudig in een reguliere zijspan geplaatst kan worden.